Bankzaken

Enorme studieschuld? Dit zijn de consequenties

05 maart 2020 11:30 Aangepast: 24 juni 2020 11:30

Heb jij tijdens je studie geleend om de studiekosten te betalen of ben je dit van plan? Dan is het goed eerst eens te bekijken wat de consequenties zijn van het lenen. Wij leggen het je uit:

Gratis geld?

De één ziet een lening als gratis geld, de ander slaat doodsangsten uit bij alleen al de gedachte. Want hoe zit het precies met terugbetalen? En welke gevolgen heeft het lenen van geld voor je studie? Door de afschaffing van de basisbeurs zijn er meer studenten gaan lenen. De gemiddelde schuld per student loopt inmiddels op tot zo’n 20.000 euro en uitschieters naar 50.000 euro zijn niet meer bijzonder.

Rente

De rente van een DUO-lening staat momenteel op 0%, wat betekent dat de studenten die volgend jaar afstuderen (2020) geen rente hoeven te betalen. Dat houdt in dat het geleende geld ‘gratis geld’ is. Het rentepercentage wordt steeds voor 5 jaar vastgesteld en geldt voor iedereen die dat jaar afstudeert. Dit kan betekenen dat de rente binnenkort omhoog gaat, maar hier gaan we niet vanuit. Het rentebedrag is namelijk sinds 2002 alleen nog maar gedaald. Houd toch in gedachten dat lenen nooit écht gratis is, want het heeft sowieso gevolgen voor later. 

BKR-geregistreerd

Ben je van plan een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat je studieschuld wel degelijk gevolgen heeft voor je hypotheek. In tegenstelling tot andere leningen telt deze wel minder zwaar mee. Je studieschuld staat namelijk niet BKR-geregistreerd, wat betekent dat de hypotheekadviseur en banken geen inzicht hebben in studieschulden. Wel ben je wettelijk verplicht dit zelf te zeggen als je een hypotheek afsluit. 

Wat als ik gewoon niets zeg?

Ongeveer 39% van de mensen geeft hun studieschuld niet door aan de hypotheekadviseur omdat ze daardoor een hogere hypotheek krijgen. Dit is echter niet zo slim, want normaliter zou de Nationale Hypotheek Garantie voor je klaarstaan als jij en je lief uit elkaar zouden gaan. Zo helpen ze bijvoorbeeld om eventuele kosten te dekken. Heb je gelogen over je maandlasten? Dan staan ze niet meer voor je in.  

Wil je weten hoe hoog jouw studieschuld is of meer informatie? Klik dan hier om de website van DUO te bezoeken.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore