Doe het zelf

3 handige tips voor het schilderen van een muur met structuur

08 juni 2020 12:04 Aangepast: 23 juni 2020 12:04

Ben je van plan binnenkort een muur te schilderen die niet glad is? Dan is het goed om te weten dat dit wel net wat anders werkt dan het verven van een gladde muur. Wij spraken met schilder Martin Menninga en hij gaf ons wat handige tips hoe je dit nou moet aanpakken.

1. Muur glad maken

Volgens Martin van Schildersbedrijf Menninga is het altijd goed om eerst te kijken naar de mogelijkheid of de muur niet glad gemaakt kan worden. Dit scheelt namelijk een hoop gedoe en in de meeste gevallen ziet het er ook wat mooier uit. Dit zou je kunnen doen door hem bijvoorbeeld te stucen. Helaas kost dat vaak best wat geld, dus je zou hem zelf glad kunnen maken met een voorstrijkmiddel. Dit kan je gewoon kopen bij de bouwmarkt en is heel makkelijk aan te brengen. 

2. De muur afplakken

Wil je toch graag een muur met structuur verven? Dat kan natuurlijk wel, maar let dan wel op hoe je de muur afplakt. Martin geeft ons nog een goede tip: “Als je een ruwe muur moet afplakken, ga dan met de kitspuit langs de hoeken en randen van de muur, zo krijg je een strakke lijn.” Wanneer je dit niet doet en de muur gewoon afplakt, bestaat de kans dat de verf onder het afplaktape gaat en dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Het verven

Wanneer je muur van spachtelputz is, kun je de verf aanbrengen door middel van spuitapparatuur of een spaan. Wil je het spuiten? Dan moet er wel een professionele schilder aan te pas komen. Als je het gewoon wilt verven met een spaan, kun je dit wel zelf doen. Is je muur niet van spachtelputz maar is hij gewoon ruw? Dan raadt Martin ons aan om je muur eerst met een Sigma wallprime te behandelen. “Omdat een ruwe muur enorm zuigt vanwege het gips, is het slim om eerst een muurverfprimer erop aan te brengen, omdat deze ervoor zorgt dat het gewone verf niet meer zo erg in de muur trekt”, aldus Martin.

Wel is het volgens hem altijd zwaarder om een muur met structuur te verven, houd daar dus wel rekening mee! Verder is het ook belangrijk om een speciale latex te gebruiken bij zo’n muur. “Er bestaan van zulke latexen die een langere open tijd hebben (dit houdt in dat je de latex na openen van de verpakking langer kunt gebruiken), die gebruik ik meestal! Daarnaast zou ik ook aanraden om kwasten te gebruiken met lange zachte haren en roller van lamsvacht, hiermee kom je namelijk net wat beter in alle kieren.” Vind je dat verven toch allemaal een gedoe? Dan zou je in een ongemeubileerde kamer ook latex op de muren kunnen spuiten! 

Fotocredits

Headerfoto: Flexa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore