Bankzaken

4 momenten waarop een taxatie van je huis interessant is

13 mei 2020 11:34 Aangepast: 24 juni 2020 11:34

Wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen en je huis te verkopen krijg je al snel te maken met een taxatie. Maar niet alleen dan is een taxatie handig, er zijn nog vier andere momenten waar een taxatie goed van pas kan komen. Wij zetten het voor je op een rijtje!

1. Een lagere rente

Als je woning in de loop van de tijd meer waard is geworden kan dit ook invloed hebben op je hypotheekrente. De hoogte van de hypotheekrente wordt namelijk deels gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van de woning. In de meeste gevallen geldt hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Je huis laten taxeren kan dan dus voordelig zijn!

2. Wisselen van hypotheek

Ben je niet helemaal tevreden met je hypotheek? Dan kun je je hypotheek oversluiten. Wanneer je overstapt naar een andere hypotheker heeft deze meestal de marktwaarde van je huis nodig. Ook dan is een taxatie dus van belang zodat je het taxatierapport kunt overhandigen aan je nieuwe hypotheek.

3. Verbouwen

Wanneer je wilt gaan verbouwen is een taxatie ook erg handig. Door de waardestijging te berekenen van je huis na de verbouwing kun je namelijk een deel van de verbouwingskosten meenemen in je hypotheek. Zo weet je ook gelijk hoeveel je huis waard is na de verbouwing en of de kosten opwegen tegen de opbrengsten!

4. Verduurzamen 

Steeds meer huishoudens verduurzamen hun huis om kosten te besparen en milieubewuster te leven. Door je huis te laten taxeren krijg je inzicht in welke energiebesparende maatregelen er genomen kunnen worden en of een deel van deze kosten mee gefinancierd kunnen worden in de hypotheek.

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore