Bankzaken

Zoveel spaargeld heb je nodig als je een huis wilt kopen

05 juni 2020 11:42 Aangepast: 24 juni 2020 11:42

'Vroeger was alles beter' wordt wel vaker gezegd. Dit is natuurlijk niet altijd waar, maar anders was het wel. Enkele jaren geleden kon je namelijk je droomhuis volledig laten financieren door de bank. Helaas heb je nu toch echt wat eigen geld nodig. Hoeveel? Wij zochten het voor je uit.

Bijkomende kosten

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit klinkt heel mooi, maar een huis kost meer dan de koopsom van het huis zelf. Er komen namelijk allerlei verschillende bijkomende kosten bij op. En deze kosten moet je betalen van je eigen spaargeld! De kosten zijn bijvoorbeeld het hypotheekadvies, de taxatie en het opmaken van de hypotheekakte door de notaris.

‘Kosten koper’ en ‘vrij op naam’

Er zit wel verschil in bijkomende kosten op welke manier je het huis koopt. Meestal zal dit ‘kosten koper’ zijn. Dit betekent dat alle bijkomende kosten bovenop de koopsom komen. Houd hierbij rekening dat het ongeveer 4% van de koopsom is.

Koop je een woning ‘vrij op naam’? Dan zal dit vaak een nieuwbouwwoning zijn. Omdat je hierbij de eerste bewoner van het huis bent, zal je geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. In plaats daarvan moet je 21% BTW betalen over de koop, maar meestal zit dit bij de koopsom in. Dit betekent niet dat je helemaal geen extra kosten hebt. Houd bij ‘vrij op naam’ rekening met 2% bijkomende kosten.

Rekenvoorbeeld

Vind je dit allemaal maar ingewikkeld? No worries! Wij hebben speciaal voor jou een rekenvoorbeeld, zodat je beter kunt inschatten hoeveel je ongeveer kwijt bent. We gaan er van uit dat je ‘kosten koper’ koopt en dat de woning een koopsom heeft van €170.000.

Vaste kosten: Overdrachtbelasting - €3400 Notariskosten totaal - €1500 Taxatiekosten - €425 Bankgarantiekosten - €225 Kosten NHG - €1190

Optionele kosten: Bouwkundige keuring - €300 Makelaarskosten - €2250 Bankgarantie - €1700 Starterslening - €750

In totaal kom je dan op €6740 uit bovenop de koopsom. Maar dit is nog niet alles, want als je een bouwkundige keuring laat doen, gebruik maakt van een makelaar en van bankgarantie en een starterslening, dan komt er nog €5000 bij. Dit betekent dus, als je al deze bijkomende kosten maakt, dat je op een bedrag uitkomt van €13.389 eigen geld voor een woning van €170.000!

Houd hier rekening mee!  

Wil je een huis kopen met een hogere koopsom? Dan worden de bijkomende kosten ook meer en heb je dus meer eigen geld nodig. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de verhuizing en inrichting ook nog geld kost. En heb je een keer lekkage? Dan is het wel fijn als je wat spaargeld daarvoor over houdt.

Al met al kost het dus best wat geld en moet je flink sparen voor een koopwoning, maar het is in de meeste gevallen goedkoper dan huren, dus zeker de moeite waard!

Benieuwd wat die historisch lage rente nou eigenlijk betekent voor je woonlasten? Lees er hier meer over op AD Wonen

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore