Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

Duurzamer omgaan met je interieur? Zo doe je dat!

Wil je graag duurzamer omgaan met je interieur en toch met de tijd meegaan op het gebied van styling en trends? Wij spraken met duurzame mode en lifestyle expert Marieke Eyskoot. Volgens Marieke gaat duurzaamheid veel verder dan een trend en is dit: ‘the new way of living’.

2020 is alweer in aantocht en er zijn weer heel wat trends te spotten op het gebied van wonen. Een belangrijk interieurtrend in 2020 is het duurzaam en bewust wonen. Duurzaamheid was het afgelopen jaar al een belangrijk thema in de interieur- en designwereld. De verwachtingen zijn dat deze trend in 2020 alleen maar groter zal worden. Sterker nog, het wordt volgens Marieke Eyskoot de nieuwe manier van leven.

Een goed gevoel

Het wordt voor veel mensen steeds belangrijker om te weten waar producten vandaan komen en hoe deze zijn gemaakt. Men wil producten kunnen kopen met een goed gevoel. Hoe producten het milieu beïnvloeden speelt dus een steeds grotere rol. Duurzaam hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn, er zijn verschillende manieren hoe je duurzamer om kunt gaan met jouw interieur. 

Tweedehands

Als je echt voor duurzaam wilt gaan dan kun je eigenlijk altijd het best kiezen voor tweedehands spullen. Volgens Marieke zijn er namelijk helemaal geen nieuwe spullen nodig. ‘’Eigenlijk is alles er al en is het dus niet nodig om nieuwe spullen te kopen.’’ Klinkt het voor jou onmogelijk om bijna geen nieuwe spullen meer te kopen? Dat is het niet! Marieke heeft namelijk haar eigen huis volledig tweedehands ingericht, zelfs de eikenhoutenvloer is tweedehands. Dit is erg duurzaam en scheelt ook nog eens een hoop geld!

Duurzame items

Kun je niet alles tweedehands vinden? Ga dan opzoek naar duurzame producten. Duurzaamheid heeft de volgende kenmerken: langdurigheid, weinig slijtage en duurzame productie. Meubels die bijvoorbeeld gemaakt zijn van gecertificeerd hout zoals teakhout zijn duurzaam. Dit hout komt namelijk uit een duurzaam beheerd bos. Ook meubels die gemaakt zijn van gerecycled materiaal zijn duurzaam, het produceren van nieuwe materialen heeft namelijk negatieve effecten op het milieu.  

Duurzame producten kun je vinden bij gespecialiseerde bio bouwmarkten en webshops. Ook lokale producten zijn een stuk beter voor het milieu vertelt Marieke. Koop je meubelen dus bij winkels die de producten in Nederland of Europa produceren. “Zo steun je ambachtslieden en het scheelt vervoer dus is beter voor het milieu.’’ 

Tips van Marieke

Wil je thuis milieuvriendelijker aan de slag gaan? Met deze tips draag jij bij aan een duurzamere samenleving: 

1. Isolatie

Zorg dat je je huis goed isoleert. Isolatie is één van de belangrijkste dingen om te doen als je duurzamer wilt leven. Daarnaast is het ook fijn voor jezelf omdat je een hoop tocht buiten de deur houdt en veel geld bespaart. Isoleer goed onder de deuren en plak reflecterend folie achter de radiotoren. Zo blijft je huis warm zonder dat de temperatuur omhoog hoeft.

2. Keukenapparaten

Waar het kopen van tweedehands spullen in de meeste gevallen duurzaam is, geldt dit volgens Marieke niet altijd voor keukenapparatuur. Te oude koelkasten en dergelijken verbruiken vaak meer energie en dus is de aanschaf van een nieuwere duurzame koelkast dan vaak milieuvriendelijker!

3. Geen plastic vloeren

Je kunt beter ook niet kiezen voor plastic vloeren. Deze zijn zowel voor jezelf als voor het milieu niet aan te raden. Doordat je over de vloeren heenloopt kunnen er plastic deeltjes loslaten die via lucht in ons lichaam terecht kunnen komen, niet echt goed voor je gezondheid dus! Je kunt dus beter kiezen voor gecertificeerd en gerecycled hout of natuursteen.

4. Verwarming

Zet je verwarming lager, 18 of 19 graden is meestal hoog genoeg en dit schijnt zelfs beter te zijn voor je hersenen. Naast dat het duurzamer is om de verwarming lager te zetten bespaar je ook energie. Zet je je verwarming een graad lager dan bespaar je al 7% energie en dus ook CO2 uitstoot. Ook als je het koud hebt in bed kun je beter kiezen voor een warm kruikje in plaats van de verwarming omhoog draaien. 

5. Verf

Is je interieur toe aan een nieuw kleurtje? Kies dan voor natuurlijke verf zonder schadelijk chemicaliën. Dit is beter voor jezelf en beter voor het milieu! De natuurlijke verf is onder andere verkrijgbaar bij: Fairf, Auro en Aquamarijn.

Wil je meer tips? Lees dan het boek van Marieke: ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ voor meer tips omtrent een duurzame leefstijl! 

Fotocredits 

Eigen Huis & Tuin