Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Lekkende kraan? Zo repareer je 'm gemakkelijk zelf!

Zo vervelend, dat getik en gedrup. En zo verspil je ook nog eens veel water. Misschien toch maar tijd om die lekkende kraan te repareren. Je hoeft daar echt niemand voor in te huren, want je kan het gemakkelijk zelf. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Benodigdheden

  • Kraanleertje
  • Kraan pakking
  • Ontkalkingsmiddel (of azijn)
  • Steeksleutel
  • Schroevendraaier

Aan de slag

Stap 1: Op een waterballet zit je niet te wachten. Draai daarom allereerst de hoofdkraan van de waterleiding dicht en zet de lekkende kraan open.  Haal dan de knop van de kraan eraf. Let op! Bij sommige kranen zit er een schroefje onder het gekleurde dopje. Die moet je losschroeven!

Stap 2: Nu is het tijd om de sierhoes los te draaien! Gebruik hiervoor de steeksleutel. Doe wel een doekje tussen de bek van de tang en de sierhuls. Anders kan je de sierhuls beschadigen.

Stap 3: Draai nu het moertje of schroefje, waarmee het kraanleertje vastzit, los. Dan kan je het kraanleertje verwijderen.

Tip: koop een assortiment van kraanleertjes. Er zijn namelijk verschillende diktes en groottes en zo heb je altijd de goede.

Stap 4: Verwijder nu het kalk op de kraan onderdelen met wat ontkalkingsmiddel, of laat het weken in azijn. Dan kun je het nieuwe kraanleertje monteren. 

Stap 5: Is de pakking ook niet helemaal goed meer? Dan kun je die nu ook vervangen. Dan kun je alles weer terug monteren. Draai de kraan dicht, de hoofdkraan open. En.. heerlijk hè, die stilte?! Geen lekkende kraan meer!

Fotocredits