Bankzaken

Zelf je huis verbouwen? Zo pak je dat aan

24 juni 2020 05:45 Aangepast: 24 juni 2020 11:46

Verbouwen kan behoorlijk lastig zijn. Het duurt altijd langer dan je denkt, is duurder dan je verwacht en het loopt altijd anders dan je had bedacht. Natuurlijk is elke verbouwing anders, maar er zijn wel een aantal tips die elke doe-het-zelver wel kan gebruiken.

Psycholoog en coach Nicole Honeff van Nu.nl geeft een aantal handige tips om het je net iets makkelijker te maken.

1. Maak een planning

Het belangrijkste is om een planning te maken. Zo weet je precies wanneer je aan je huis gaat werken en hoe lang het ongeveer duurt. Plan bijvoorbeeld in dat je op bepaalde dagen ‘s avonds van 8 tot 11 aan het huis werkt. Plan daarnaast ook de belangrijkste projecten eerst in, en de kleine klusjes later.

2. Organisatie is key

Als je aan het verbouwen bent, wordt je hoofd al snel een rommeltje. Alles loopt door elkaar heen en je ziet door de bomen het bos niet meer. Organiseer daarom alles goed. Dit kan natuurlijk door een planning te maken, maar ook door al je papieren op orde te hebben. Stop alles in mapjes op soort, zodat je overzicht behoudt.

3. Stel niet uit

Het is soms verleidelijk om dingen uit te stellen als je hier geen zin in hebt. Dit kun je echter niet doen, want hierdoor duurt je verbouwing alleen maar langer. Je kunt dit voorkomen door jezelf bijvoorbeeld een beloning te geven als je iets hebt gedaan. Ook kun je beter de vervelende klusjes eerst doen, zodat je hier het snelst vanaf bent.

4. Gebruik goed gereedschap

Als klusser is gereedschap ontzettend belangrijk. Het is echter wel belangrijk om goed gereedschap in huis te hebben. Je wilt niet dat je boor halverwege de verbouwing kapot gaat. “Je kunt beter 4 goedwerkende schroevendraaiers hebben, dan twaalf slechte”, aldus Honeff.

5. Koop ruim in

Het is altijd slim om meer in te kopen dan je verwacht nodig te hebben. Koop dus altijd meer tegels, verf of iets anders wat je nodig hebt. Zo ben je altijd voorbereid als er per ongeluk iets breekt of er iets fout gaat. Wat je over hebt kun je vaak met de bon wel weer terugbrengen naar de bouwmarkt. 

Fotocredits

Bron: Nu.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore