Doe het zelf

Dit zijn de 3 gouden behang afhaal tips

24 juni 2020 05:40 Aangepast: 24 juni 2020 11:41

Wanneer je een nieuw behangetje wil op je muur, kun je het beste je oude behang eraf halen. Zo krijg je het mooiste resultaat. Behang van je muur afhalen hoeft niet zo moeilijk te zijn, Thomas geeft wat goeie tips. Zo heb je in een handomdraai een mooie, strakke muur.

Tip 1: Prikroller

Sommige soorten behang, zoals vinylbehang, hebben een dichte en afgesloten structuur. Hierdoor kun je niet zomaar je behang weken en het eraf halen. Rol daarom eerst met een prikroller over je behang heen. De prikroller zorgt ervoor dat er kleine gaatjes in het behang komen. Wanneer je nu gaat stomen kan het vocht achter je behang komen en laat het behang makkelijk los. Heb je glasvezelbehang? Dan werkt zelfs een prikroller niet. De behangerslijm bij glasvezelbehang kan namelijk niet meer losgeweekt worden. Je kunt het papier met een beetje geluk gewoon lostrekken en anders over het glasvezelbehang heen behangen.

Tip 2: Echt goed vochtig 

Om je behang zo eenvoudig mogelijk van je muur te halen moet je het echt goed vochtig maken. Wanneer je behang doorweekt is laat het namelijk het aller makkelijkst los.  

Stomen  Je kunt je behang los stomen door een speciaal stoomapparaat te gebruiken. Een stoomapparaat is eenvoudig te gebruiken. Ga rustig met het stoomapparaat over het behang en laat het behang goed weken. Herhaal dit een paar keer. Heb je een gipswand als muur? Gebruik dan geen stoomapparaat want hierdoor wordt de muur te nat, een gipsplaat neemt namelijk zelf veel vocht op. Door een stoomapparaat te gebruiken heb je wel minder snel een waterballet op de vloer dan wanneer je zelf gaat weken.  

Weken met warm water  Voor het weken heb je warm water, een spons en een grote borstel nodig. Je kunt dit eventueel ook doen met een verfroller met een zachte vacht.. Ga met de roller of spons over je behang en laat het water goed intrekken in je behang. Laat je behang goed sompig worden en zorg ervoor dat je spons of roller goed nat is wanneer je over je behang gaat. Rol altijd van boven naar beneden over je muur.  

Weken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes  Door te weken met een speciaal sopje laat je behang vaak nog makkelijker los. Je kunt een heet sopje maken met een beetje afwasmiddel, biotex of azijn. Maak een mengsel heet water met het gewenste product en doe dit in een plantenspuit. Zo kun je gemakkelijk de muur nat maken.  

En wil je zelf niet zeiknat worden? Knoop dan een droge handdoek rondom je arm, zo kan het water niet doorsijpelen.

Tip 3: Wees heel geduldig

Haastige spoed is zelden goed en dat is zeker het geval met behang. Wanneer je behang nat maakt lijkt het alsof je het meteen los kunt halen. Laat het water echter eerst heel goed intrekken voordat je het los gaat halen. Eén ronde over je muur om deze vochtig te maken is waarschijnlijk niet genoeg. Wees geduldig en laat je muur echt goed vochtig worden en het water lang genoeg intrekken.  

Loshalen  Vervolgens haal je het behang los met een plamuurmes. Begin bovenaan en zet je plamuurmes tussen het natte behang en de muur. Werk zo van boven naar beneden. Wanneer je eenmaal een begin hebt gemaakt kun je de rest met je handen lostrekken. Daarna kun je alle overige restjes met het plamuurmes van de muur afschrapen.  

Fotocredits:

  • Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore