Ben je van plan de badkamer te verbouwen of zijn de tegels echt aan vernieuwing toe? PVC is dan een hele goede optie, omdat het sterk en waterbestendig is. Maar hoe leg je dit er precies in en wat zijn dingen waar je extra goed op moet letten? Wij leggen het je uit!
Waterbestendig
PVC-vloeren zijn over het algemeen waterdicht. Dit betekent dat ze zo zijn behandeld dat ze binnendringend water tot op een bepaalde hoogte aan kunnen. Ze beschadigen dus niet door water en dit is heel handig voor bijvoorbeeld in de douche!
Wel is het zo dat de PVC vloer niet te lang in een laagje water kunnen staan, hierdoor kunnen de voegen en randen van de vloer wel beschadigen en uiteindelijk zal dit ook je vloer kosten. Klusvrouw Hieke Grootendorst raadt ons dan ook aan om niet in het douchegedeelte de PVC te gebruiken. In deze plek kun je beter kiezen voor tegels.
PVC vloer over tegels
Heb je al tegels in de douche en wil je daar overheen de PVC vloer leggen? Dat kan! Wel is het zo dat een tegelvloer ongelijk is, doordat de voegen iets dieper liggen dan de tegel zelf. Hierdoor kun je niet zomaar de PVC-vloer op de tegels lijmen, maar moet je eerst zorgen dat je een egale ondergrond hebt. “PVC-vloer kun je niet leggen op een ongelijke vloer en daarom raad ik aan om eerst een ondervloer te leggen. Dit mag een hele dunne zijn, maar let er wel op dat je de juiste ondervloer gebruikt als je vloerverwarming in de badkamer hebt!”, aldus Hieke.
Zo leg je een PVC-vloer
Ligt de ondergrond er goed op? Dan kan je beginnen met het PVC. De meeste PVC-vloeren hebben een kleine voeg, zodat het net lijkt alsof het echte tegels zijn. Hier moet je dus goed op letten als je de vloer gaat leggen. Heeft jouw PVC-deel een voeg in het midden? Zorg dan dat deze voeg op een vierde van het andere PVC-deel komt.
Meet de ruimte allereerst goed op en kijk hoe de PVC-delen uitkomen. Als je aan de linkerkant van de badkamer begint met een hele PVC-strook, zal je waarschijnlijk alleen aan de rechterkant een stuk eraf moeten halen. Dit ziet er vaak niet zo mooi uit, dus zorg ervoor dat je aan zowel de linker- en de rechterkant een stuk van af moet snijden, zodat de PVC-vloer echt recht in de badkamer ligt. Wil je zien hoe Thomas dit doet? Bekijk dan het onderstaande filmpje! Klik de PVC-delen met de lange kant in elkaar en sla met een hamer de korte kanten er goed in. Ga zo door totdat de hele badkamervloer is gevuld!
De randen kitten
“Leg de vloer niet helemaal strak tegen de muren aan, maar houd een paar millimeter ruimte aan de randen en kit deze af. Zo heb je geen plint of andere afwerking meer nodig!”, vertelt Hieke. Voordat je de randen kit is het wel belangrijk om het eerst te ontvetten. Zelf gebruikt Hieke altijd St. Marc, maar je zou ook een ander ontvettingsmiddel kunnen kiezen waar niet zoveel zuren in zitten. Deze zuren kunnen namelijk het kit aantasten! Kies daarnaast ook voor een siliconenkit die tegen vocht kan en maak op deze manier de vloer goed waterdicht.
Om ervoor te zorgen dat de kit netjes langs de randen zit, werk het dan af met water en zeep. Let op: wacht hier niet te lang mee, anders komt er een velletje op en kan je het niet meer netjes maken. Doe dit met een grote kwast en ga er daarna met een spatel langsheen om de kitresten weg te halen. Wil je de kitrand echt mooi glad hebben? Strijk er dan nog heel licht overheen met je vinger!
Fotocredits:
- Headerfoto: Pexels - Jean van der Meulen