Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

Dit zijn de verschillende soorten behang en de voor- en nadelen

Er zijn veel verschillende soorten behang. Nu hebben we het niet alleen over de kleuren en patronen, maar ook over het materiaal. Want wist je dat dit ook heel belangrijk is bij je keuze?

Welk behang jij het fijnst vindt, is helemaal aan jou. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Papierbehang

Papierbehang is een van de meest gebruikte soorten behang omdat het vrij goedkoop is. Er zijn twee verschillende soorten papierbehang: simplex en duplex. Simplex bestaat uit één laag papier, en duplex uit twee. Ondanks dat dit behang makkelijk is aan te brengen, is het wel vochtgevoelig. Er ontstaan dus snel bubbels in. Ook zie je alles door het dunne behang heen, ook de structuur van je muur.

Vliesbehang

Vliesbehang is gemaakt van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daarom heel sterk. Het is makkelijk aan te brengen zonder behangtafel en ook makkelijk weer te verwijderen. Ook kun je er een kleurtje overheen verven. Dit behang kan echter wel doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.

Vinylbehang

Bij vinylbehang bestaat de bovenste laag uit vinyl en de onderste uit papier. Door het vinyl is dit behang bijna watervast en geschikt voor vochtige ruimtes. Omdat het zo sterk is, is dit behang wel wat duurder en moeilijker aan te brengen dan anderen.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is ideaal voor het behangen van beschadigde muren. Het is een sterk behang dat goed tegen vocht kan en waar je ook zelf overheen kunt schilderen. Dit behang is wel altijd met een ruw oppervlak te verkrijgen en meestal alleen in een witte kleur. Er is dus geen glasvezelbehang met een leuk patroon.

Fotocredits

  • Headerfoto: Eigen Huis & Tuin

Bron: KARWEI en  Interieurdesigner