Doe het zelf

DIY: Zelf fluffy slijm maken? Zo doe je dat!

23 juni 2020 06:20 Aangepast: 06 juli 2020 11:17

Slijm is al jaren mateloos populair onder kinderen. En wat nog leuker is: zélf slijm maken! Dit is namelijk erg makkelijk te doen met slechts een paar ingrediënten die je misschien al in huis hebt. Hoe je dit doet? We leggen het je uit!

Slijm is niet alleen heel plakkerig van zichzelf, het heeft ook nog eens een soort van magnetische aantrekkingskracht op kinderen. Ze vinden het heerlijk om er in te kneden, er figuren mee te maken of het simpelweg uit elkaar te trekken en er vervolgens weer een bonk van te maken. Prachtig toch? Simpel speelgoed, zónder batterijen. Daarnaast het is leuk voor ze om te zien dat je dit speelgoed ook gewoon heel makkelijk zelf kunt maken. Daarom leggen we je uit hoe je zelf - samen met je kinderen of kleinkinderen- fluffy slijm maakt.

Zelf slijm maken

Dit heb je nodig om zelf slijm te maken:

  • Doorzichtige knutsellijm (ongeveer 65 ml per portie slijm)
  • Lenzenvloeistof (let op: hier moet borax in zitten, dit zorgt ervoor dat het slijm bij elkaar blijft)
  • Scheerschuim (de goedkoopste variant is prima, zolang het maar geen scheergel is)
  • Eventueel (voedsel)kleurstof als je het een leuk kleurtje wil geven
  • Eventueel glitters
  • Een grote kom of bak
  • Een spatel

Het scheerschuim zorgt er voor dat het fluffig wordt en de lenzenvloeistof zorgt ervoor dat het dik wordt.

Zo maak je zelf slijm

Stap 1:  Spuit de gewenste hoeveelheid lijm in de kom, houd ongeveer 65 ml per portie aan, en voeg daar de kleurstof aan toe.  Begin met een klein beetje kleurstof, want een paar druppels kunnen al groots effect hebben, en voeg wat meer kleurstof toe als je een donkerdere kleur wil. Roer de kleurstof goed door de lijm, tot het de gewenste kleur heeft. Voeg vervolgens eventueel de glitters toe.

Stap 2:  Voeg vervolgens een flinke laag scheerschuim toe. Hoeveel precies is afhankelijk van de hoeveelheid lijm die je hebt gebruikt. Maar ook hier is het een kwestie van proberen en kijken wat je zelf een mooie dikte. Roer vervolgens alles goed door zodat de lijm, de kleurstof en het scheerschuim goed met elkaar gemengd zijn. 

Stap 3:  Nu komt het leukste gedeelte: voeg de lenzenvloeistof toe. Hiervoor heb je slechts 1,5 á 2 eetlepels nodig, maar ook dit is weer afhankelijk van de hoeveelheden lijm en scheerschuim die je hiervoor hebt gebruikt. Je kunt altijd nog wat extra toevoegen als je de substantie nog niet dik genoeg vindt.

Stap 4: Roer nu voorzichtig door en je zal merken dat het slijm al gauw een samenhangende bal wordt. Is dat nog niet het geval? Voeg dan nog een paar druppels lenzenvloeistof toe, tot dit wel gebeurt.

Kneden maar!  Nu kun je de substantie even goed doorkneden met je handen. In eerste instantie zal dit nog erg plakkerig zijn, maar na een paar minuten kneden zal het een vaste slijmbal zijn.

Wil je zien hoe dit in z’n werk gaat?

Deze twee jonge meiden laten je het graag nog even zien en doen het voor:

Tip: het slijm is in een afgesloten potje ongeveer drie tot vier weken houdbaar. Maar let er wel op dat je kind of huisdier er niet van eet én dat hij of zij de handen wast na het spelen.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore