Wonen

Zo maak je een prachtige plantenbak voor in de tuin

17 juni 2020 07:55 Aangepast: 17 juni 2020 09:56
Beeld © eigen Huis & Tuin

zo gemaakt, en perfect om de tuin mee te versieren: deze zelfgemaakte plantenbak. Eigen Huis & Tuin laat zien hoe je dat doet.

Tom gebruikte voor het maken van de plantenbak Douglas hout om een mooie eenheid in de tuin te creëren. Met dit stappenplan kun je zelf ook aan de slag met het maken van een mooie houten plantenbak. 

Stap 1: De planken zagen

We beginnen met het zagen van de planken. Je kunt het best kiezen voor Douglas hout, dit hout gaat onbehandeld zo’n tien tot vijftien jaar mee en dus is dit hout supergeschikt voor in de tuin. De planken zaag je allemaal op 1 meter af, dit is tevens ook de hoogte van de plantenbak. Zaag in totaal 12 planken van 1 meter.

Stap 2: Frames

De planken ga je bevestigen aan een frame. Dit frame maak je van houten balken. Zaag 4 balken van 5x7x94 centimeter en 4 balken van 5x7x10 centimeter. Hier maak je twee frames van. Leg een lange balk op de grond en bevestig aan allebei de uiteindes twee korte frames. Daarna schroef je de tweede lange balk vast aan de bovenkant van de korte balken. Doe dit ook met de overige balken zodat je uiteindelijk twee stevige frames hebt.

Stap 3: De bak

Nu kunnen de planken vastgeschroefd worden aan de twee frames. Leg 5 planken van 1 meter naast elkaar op de grond. Kies een kant als onderkant van de plantenbak en bevestig het frame 20 centimeter vanaf de onderkant. Het tweede frame bevestig je op 40 centimeter vanaf de bovenkant. Schroef nu alle 12 planken vast aan het frame, de basis staat.

Stap 4: De bodem

Tijd voor de bodem. Zet de plantenbak overeind en maak een bodem op 40 centimeter diepte waar de planten in komen te zitten. De bodem maak je met een worteldoek of vilt. Om het worteldoek te bevestigen komen er op de bovenkant vier latjes. Zaag de 4 latjes van 5x3 centimeter in verstek en schroef deze vast aan de bovenkant van de plantenbak, zo blijft het worteldoek goed zitten.

Stap 5: Planten

De plantenbak kun je nu voor een derde vullen met hydrokorrels. De rest van de bak kun je aanvullen met potgrond. Nu hoef je alleen nog maar je favoriete planten uit te kiezen en te plaatsen in de plantenbak, klaar is kees.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore