Doe het zelf

Zo zet je een houten tafelblad in epoxy

23 juni 2020 07:09 Aangepast: 23 juni 2020 15:10

Om je houtentafel goed te beschermen en een mooie glans te geven kun je deze in epoxy zetten. Epoxy beschermt het hout tegen vocht en vervuiling en het vult de kiertjes en scheuren mooi op. Zelf aan de slag gaan? Wij zetten de stappen voor je op een rijtje!

Stap 1: Het hout schuren

We beginnen met het schuren van het hout. Om de epoxy goed te laten hechten is het belangrijk dat je het hout goed schuurt. Je kunt het best gebruik maken van schuurpapier korrel 150. Maak na het schuren het hout ook nog even goed schoon met aceton.

Stap 2: Afplakken

Zitten er in het hout knoesten of kieren? Plak deze dan aan de onderkant af met verpakkingstape, dit hecht niet aan epoxy en kun je makkelijk verwijderen. De restjes epoxy kun je later verwijderen met driehoekskrabber of schuurpapier.

Stap 3: Epoxy coating

Tijd om de epoxy coating aan te brengen! Per vierkante meter heb je 300 gram epoxy nodig. Zorg ervoor dat de twee componenten met de juiste verhoudingen gemengd worden. Alles goed gemengd? Breng dan nu de epoxy dun aan met een veloursroller. Begin met de kopse kanten van het hout en verspreid de epoxy vanuit hier over de gehele oppervlakte. De kopse kanten zet je als laatst nogmaals in de epoxy en dan laat je alles 24 uur drogen.

Stap 4: Schuren, schuren, schuren

Als alles goed opgedroogd is kun je het hout nogmaals gaan schuren met korrel 150 schuurpapier. Het tafelblad zal er nu dof uitzien maar dit zal verdwijnen zodra de laatste lagen epoxy erover heen zitten.

Stap 5: Nog een laag

Tijd voor de laatste stappen! Zorg dat het hout nogmaals goed gereinigd is voor je begint aan de laatste lagen epoxy. Maak 250 gram epoxy per vierkante meter klaar en zet het houten tafelblad in de epoxy. Laat de epoxy 6 tot 12 uur uitharden totdat deze niet meer kleeft. Breng dan nog een laag epoxy aan. De extra lagen zorgen voor een goede bescherming en geven een supermooi effect!

Stap 6: Afwerking

Bijna klaar! Voor de afwerking van het tafelblad kun je de epoxy aflakken met DD lak transparant in hoogglans of zijdeglans. Schuur de epoxy met schuurpapier korrel 240 en breng dan de laklaag aan. Laat de laag goed uitharden en schuur dan nog een keer met korrel 320 schuurpapier. Laat voor de laatste keer alles goed drogen en dan is je tafelblad helemaal klaar!

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore