Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gek op alpaca's en lama's? Dit moet je weten over deze bijzondere dieren!

Als je ruimte over hebt rondom huis en op zoek bent naar een origineel dier, dan is de alpaca of lama wellicht wat voor jou! Maar let op: deze dieren hebben wel een gebruiksaanwijzing. Lees je daarom van tevoren goed in. Wij zetten alvast wat informatie over deze leuke beesten voor je op een rijtje. Gaat een alpaca houden je net iets te ver? Dan zijn er ook hele leuke activiteiten te doen rondom alpaca's.

Verschillen tussen alpaca's en lama's

De lama en alpaca zijn kameelachtige dieren uit de familie van de evenhoevigen. De dieren zijn soms moeilijk uit elkaar te houden maar toch zijn er wel degelijk verschillen. 

Lama's

Lama’s hebben een schouderhoogte van 1 tot 1,20 meter en een dikke vacht die verhaart. Een lama kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, lichtbruin, roodbruin of zwart.  

Alpaca's

De alpaca is een stukje kleiner, namelijk tussen de 80 en 95 centimeter. De vacht van een alpaca is wollig en verhaart in tegenstelling tot de lama bijna niet. Wat betreft de kleur van de alpaca heb je keuze zat, want de alpaca komt voor in maar liefst 22 kleuren of tinten. Een ander opvallend verschil tussen de alpaca en de lama is dat de oren van de alpaca recht zijn en die van de lama banaanvorming. Ook zal een alpaca niet zomaar spugen, terwijl een lama daar juist wel bekend om staat. Gelukkig spuugt een lama over het algemeen alleen naar andere lama’s, hier hoef je je niet zoveel zorgen om te maken. 

Gewicht en levensverwachting 

Een alpaca weegt slechts tussen de 50 en 90 kilo, terwijl een lama met een gewicht van 130 tot 200 kilo een stuk zwaarder is. De gemiddelde levensverwachting van zowel de lama als de alpaca ligt tussen de vijftien en twintig jaar. Houd hier dus ook rekening mee als je er eentje aanschaft. 

Geen knuffeldieren

Hoewel ze er ontzettend knuffelbaar uitzien, zijn alpaca’s en lama’s helaas geen knuffeldieren. Het best kun je zo min mogelijk contact hebben met de jonge dieren. Het is namelijk erg belangrijk dat de jonge lama of alpaca opgroeit bij zijn soortgenoten. Wanneer hij te veel omgaat met mensen bestaat er een kans dat het dier mensen gaat zien als soortgenoten. Ze kunnen zich dan bazig gaan opstellen en gevaarlijk worden, dit heet het: ‘berserk male syndrome’. Pas hier dus goed mee op.

In vergelijking met paarden zijn de alpaca’s minder gevaarlijk omdat ze geen hoeven hebben, maar een kamelenteen. Ook hebben ze enkel ondertanden in hun gebit voor het eten van gras.

Huisvestiging

Zowel de lama als de alpaca is een kuddedier. De dieren moeten dus met meerdere dieren gehuisvest worden, anders voelen zij zich snel onveilig. Je kunt een mannetje samen met meerdere vrouwtjes houden, maar dan moet je wel rekening houden met de voortplanting. Onthoud ook dat een mannetje vijandig kan reageren op iedereen die in de buurt van het verblijf komt om zo zijn vrouwtjes te beschermen. Zie je dit niet zitten? Kies dan voor een groep vrouwen of gecastreerde mannen. Je moet er wel rekening mee houden dat het introduceren van nieuwe dieren aan alpaca’s of lama’s vaak zal leiden tot onrust. Wanneer er nieuwe dieren bij komen moet de hiërarchie namelijk opnieuw worden bepaald.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ruimte 

Het is erg belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor de dieren. Een weiland van 1500 m² is groot genoeg voor drie alpaca’s of lama's. Genoeg ruimte is belangrijk om stress en gedragsproblemen te voorkomen. Het weiland mag niet te drassig of zacht zijn, dit kan zorgen voor vergroeide teennagels. Zorg er ook voor dat er op bepaalde stukken een verharde bodem aanwezig is. Ook een plek met zand is belangrijk voor de dieren, dit zand gebruiken ze om hun huid en vacht te verzorgen.

Overkapping 

Lama’s en alpaca’s kunnen over het algemeen goed tegen temperatuurverschillen. Wel is het belangrijk dat er een beschut stuk is op het leefgebied van de dieren. Je kunt kiezen voor een natuurlijke beschutting of een stal, dit beschermt ze tegen regen of felle zon. Als je kiest voor een stal moet deze minstens 2 m² groot zijn.

Omheining

Het hek of de schutting moet voor lama’s minstens 1,50 meter hoog zijn en voor de alpaca’s ongeveer 1,20 meter. Het hek moet natuurlijk de dieren binnen houden maar ook eventuele jachtdieren buiten houden. Het is daarom slim om het hek een stuk in de grond te graven, zodat er niet onderdoor gegraven kan worden. Prikkeldraad kun je beter niet gebruiken in het hek, hier kan de vacht namelijk in blijven hangen. Ook het gebruik van stroomdraad wordt afgeraden, dit voelen de lama’s en alpaca’s niet door hun vacht. Pas als zij hierin verstrikt raken voelen zij de stroom en dan kunnen zij niet meer weg.

Aanschaf en kosten

Je kunt een lama of alpaca kopen bij de fokker. Bekijk goed of het dier er gezond uitziet en controleer of de vacht schoon is en of er geen plekken op de huid zitten die op schurft kunnen wijzen. Check het gebit en kijk ook of de lama of alpaca goed loopt. De kosten verschillen per foklijn en per geslacht. Een jonge lama hengst kost vaak tussen de 200 en 500 euro. Een jonge lama merrie kost al snel het dubbele. Voor een alpaca moet je iets dieper in de buidel tasten, deze kosten al snel duizend euro. De kosten kunnen met het onderhoud van het weiland, de vaccinaties en het voedsel dus redelijk snel oplopen. Het kost dus al met al wat geld en moeite maar dan heb je wel superleuke dieren in jouw tuin staan!

Leuke activiteiten met alpaca's

Dat de deze wollige dieren er gezellig uitzien, dat wist je vast al. Inmiddels zijn de alpaca’s ook een populair gezelschap voor een verjaardagsfeestje, een high tea of een bedrijfsuitje. Bij de Alpaca Country Oosterhout worden er bijvoorbeeld diverse activiteiten georganiseerd rondom de alpaca’s. Zo hoef je in ieder geval niet meer na te denken over het thema van je feest! Je kunt er bijvoorbeeld mee picknicken zonder dat ze van alles van je bord af eten. Alpaca’s vinden hun eigen voedsel, zoals grassen en brokjes, het lekkerst.

De alpaca’s zijn bovendien erg gevoelig voor hun omgeving. Wanneer ze erbij mogen zijn op een kinderfeestje maakt dat ze ontzettend nieuwsgierig. Volgens yogalerares Krissie van der Graaf hebben ze ook een positief effect op yogalessen. “Het verschil tussen gewone yoga en alpaca yoga is dat je met gewone yoga heel erg naar binnen keert” vertelt Krissie. Terwijl je bij alpaca yoga juist meer in verbinding zou staan tot de natuur en bewuster beweegt. Kortom, een fijn dier om door omringd te worden.

Fotocredits:

Dit is een artikel van