Liefde voor je huis

Alles wat je moet weten over een ronde eettafel in je interieur

13 maart 2020 18:25 Aangepast: 23 juni 2020 18:25

Een eettafel is een belangrijk meubelstuk in je interieur. Hij is niet alleen heel praktisch, maar heeft ook nog een hele gezellige functie. Er worden familiediners aan gehouden, spelletjes gespeeld en misschien wel koffie gedronken met de buren. Daarom is het ook extra belangrijk om goed na te denken over welke tafel je nou gaat kiezen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een ronde tafel in je interieur!

Ronde of rechthoekige eettafel? Wij geven je tips!

Ben je aan het verhuizen of is je interieur nodig toe aan een opfrisbeurt? Het is dan goed om erover na te denken wat voor eettafel je in de eet- of woonkamer zet. Dit ligt natuurlijk heel erg aan de ruimte en voor elk huis kan dit verschillen. Maar hoe weet je nou of je moet kiezen voor een rechthoekige eettafel of dat je het lekker speels houdt met een ronde tafel? Wij geven je 3 tips.

 • Tip 1: Kijk naar de ruimte 

Heb je een lange smalle ruimte waar de eettafel moet komen? Dan is het niet zo slim om te kiezen voor een ronde tafel. Hiermee ga je waarschijnlijk het looppad blokkeren en dit wil je natuurlijk voorkomen. Heb je juist een hoekje in de woonkamer of keuken waar je de eettafel kunt neerzetten? Dan kan een ronde eettafel juist heel mooi staan!

 • Tip 2: Ga na voor jezelf wat je gezellig vindt 

Veel mensen vinden het voordeel van een ronde eettafel dat het heel gezellig is, je hebt namelijk nooit iemand op de kop en er zit altijd iemand tegenover je. Maar aan de andere kant kan een rechthoekige tafel ook gezellig zijn, omdat je dan zou kunnen werken met bijvoorbeeld een bankje. Dit heeft ook wel weer iets heel knus! Bedenk dus goed wat jij gezellig vindt en maak zo de keuze welke tafel je gaat nemen. 

 • Tip 3: Kijk naar de hoeveelheid personen 

Heb je een groot gezin of komen er vaak veel mensen bij je eten? Dan kun je beter kiezen voor een rechthoekige eettafel. Hieraan passen namelijk meer mensen dan aan een ronde eettafel. Als je bijvoorbeeld een 6 persoons eettafel hebt, kunnen er ook altijd nog mensen op de kop zitten, waardoor hij voor 8 personen is. Wanneer je een 6 persoons ronde tafel kiest en je gaat er met meer mensen aan zitten, zit je vaak direct heel krap.

 

Dit zijn de voordelen van een ronde eettafel

Als je er nog niet helemaal over uit bent of je het wel aandurft met een ronde eettafel, dan hebben wij nog wat voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Het is gezelliger - Zoals we net ook al vertelden, is een ronde tafel vaak veel gezelliger. Je zit namelijk altijd tegenover iemand, er zit altijd iemand naast je en het is gewoon gezellig om in een cirkel te zitten! Daarnaast is het ook heel praktisch, omdat je goed bij al het eten op tafel kan en dus niet steeds hoeft te vragen om de boter of kaas. 
 • Geen scherpe hoeken - Heb je je ook weleens aan die vervelende hoeken gestoten van een tafel? Dat kan best pijn doen. Bij een ronde eettafel heb je hier geen last van, omdat hij niet die scherpe hoeken heeft! Extra fijn dus voor iemand die soms een beetje onhandig is. 
 • Het breekt de ruimte - Wanneer je alles rechthoekig hebt in huis, kan je interieur snel saai worden. Een ronde eettafel breekt juist de ruimte! Het vult de kamer mooi op en is direct wat speelser. Doordat een ronde tafel een organische vorm heeft, oogt de eetkamer ook ruimtelijker. 
 • Het past goed in een kleine ruimte - Wanneer je huis niet zo groot is, moet je slim omgaan met de beschikbare woonruimte. Een ronde tafel is dan een slimme keuze, omdat het minder plek in beslag neemt. Ja kan je namelijk bij een ronde eettafel makkelijk om de tafel heen bewegen. 

Zo kies je de juiste grootte van een ronde tafel

Ben je overtuigd en wil je graag een ronde eettafel? Dan is het goed om te kijken naar wat nou de juiste grootte is in jouw eet- of woonkamer of keuken. Ook is het belangrijk om te bedenken hoeveel personen er aan de tafel moeten kunnen zitten, zodat je de tafel in elk geval groot genoeg koopt!  

Allereerst is het hierbij goed om een plattegrond te tekenen. Weet je niet zo goed hoe je dat doet? Dat lees je hier. Als je een plattegrond op schaal tekent, kun je namelijk precies zien hoeveel ruimte je nog over hebt rondom de eettafel. Tip: Teken verschillende maten van eettafels en knip ze uit. Zo kun je goed het verschil zien! Vergeet niet dat er natuurlijk ook nog stoelen om de tafel moeten, waar je ook nog genoeg ruimte voor wilt hebben.  

Je kunt natuurlijk een ronde tafel op maat laten maken, dan kun je elke maat kiezen die je maar wilt. Wil je er gewoon eentje kopen in een meubelwinkel? Dan heb je toch echt te maken met wat standaardmaten. Dit zijn de meest bekende maten en zoveel stoelen kan je hieraan kwijt: 

 • 90 cm = 2 personen
 • 100 cm = 3 personen 
 • 110 cm = 4 personen 
 • 120 cm = 4/5 personen 
 • 130 cm = 5 personen       
 • 140 cm = 5/6 personen 
 • 150 cm = 6 personen

Wel maakt het aantal personen verschil in welke poot je neemt onder de tafel. Rust het blad op één poot in het midden of op een onderstel van vier poten? Als dat laatste het geval is, kun je niet meer dan vier stoelen eraan kwijt. Bij een poot in het midden kun je juist wat meer variëren in de hoeveelheid stoelen.

Ook zit er verschil in de breedte van de stoelen. Als je bijvoorbeeld stoelen kiest met een armleuning zijn deze veel breder dan een stoel zonder armleuning. Ook dit bepaalt hoeveel stoelen er aan de tafel passen. Denk hier dus ook goed over na als je van plan bent een ronde tafel te nemen. 

Op deze manieren kun jij je ronde tafel mooi stylen

Een ronde eettafel is weer helemaal hip en dat is niet zomaar. Je kunt hem namelijk heel goed stylen! Dit zou je op verschillende manieren kunnen doen, zoals met leuke stoelen of hem combineren met een vloerkleed. Wij geven je 3 tips

 • 1. Verschillende stoelen 

Wil je de ronde tafel speels stylen? Combineer dan verschillende stoelen met elkaar! Het leuke is om hier een variatie in te maken met kleur, materiaal en grootte. Kies bijvoorbeeld voor stoffen stoelen in combinatie met een stoel van rotan. Maar let hierbij wel op dat het niet te bont wordt en dat de stoelen wel bij elkaar passen.  Ben je bang dat je interieur geen eenheid wordt? Dan zou je ook kunnen kiezen voor stoelen in dezelfde kleur, maar wel heel verschillend of hetzelfde model in verschillende kleuren! Als je graag meer rust wilt creëren, kies dan voor stoelen in pasteltinten of aardse kleuren.

 • 2. Combineer hem met een rond vloerkleed 

Om de ronde vorm extra te accentueren, zou je jouw eethoek ook kunnen aanvullen met een rond vloerkleed! Kies bijvoorbeeld voor een mooi rotan vloerkleed of als je meer van tweedehands items houdt, een vintage vloerkleed. Let op: zijn de eetkamerstoelen zwaar? Koop dan ook een zwaar vloerkleed, zodat het schuiven niet te lastig gaat. Ook is het belangrijk om alles goed op te meten. Je wilt natuurlijk niet, dat het vloerkleed net te klein is als je een stoel naar achter schuift!

 • 3. Zet er leuke accessoires op 

Om de tafel nog een beetje gezellig te maken, kun je goed gebruik maken van accessoires. Ook hierbij is het mooi om de organische vormen terug te laten komen. Zo is het bijvoorbeeld tof om ronde schalen of kaarsen op de tafel te zetten. Houd je juist van veel groen in huis? Fleur dan de tafel op met een mooie bos bloemen! 

Zo maak je zelf een ronde tafel! 

Wil je de uitdaging aangaan en zelf een ronde tafel maken? Dat is natuurlijk helemaal leuk! Zo kan je precies de tafel maken die in jouw interieur past en kan je zelf bepalen hoe groot hij wordt. Wij geven je alvast een werkbeschrijving van een ronde tafel van 1,20 met houten planken! Je hebt hier helemaal niet zoveel voor nodig en je hebt hem vrij snel in elkaar gezet.

Benodigdheden:

 • Losse planken
 • Bruislijm
 • Verfkrabber
 • Decoupeerzaag

 

 • Stap 1 

Leg de planken waar het tafelblad op kan steunen op je werkbank neer. Lijm daarna genoeg planken aan elkaar om een blad met een diameter van 1,20 meter eruit te kunnen halen. Wil je liever een grotere tafel? Dan moet je natuurlijk wat meer planken aan elkaar lijmen! Smeer de bruislijm op de randen en leg ze tegen elkaar aan. Als je genoeg planken aan elkaar hebt gelijmd, zet ze dan vast met lijmklemmen.

 • Stap 2

Laat nu de lijm goed drogen. Als het goed is komt de lijm vanzelf tevoorschijn, omdat de druk van de klemmen ervoor zorgt dat de lijm omhoog wordt gedrukt. Haal de lijm die erboven uitkomt met een verfkrabber weg, zodat je dat straks niet meer gaat zien. 

 • Stap 3 

Zijn alle lijmresten weg? Sla dan voorzichtig de balken aan de onderkant van je blad af. Nu is het tijd voor het echte werk! Haal de decoupeerzaag tevoorschijn en stel de frees zo af dat je een mooie cirkel met een diameter van 1,20 meter krijgt.

 • Stap 4 

Is het een mooi rondje geworden? Dan is het van belang om met een blokschaaf het tafelblad glad en vlak te maken. Dit doe je zodat er geen splinters meer vanaf zullen komen. Nu kan je met het onderstel gaan beginnen. Zaag allereerst een vierkantblokje uit wat als middelpunt gebruikt moet worden.

 • Stap 5 

Lijm twee balken op elkaar en zaag aan beide kanten een schuine hoek af. Hierdoor kunnen de balken schuin op de grond staan. Schroef de balken vervolgens aan het vierkante blokje vast en zet het ook met een klem vast. Zo drukt het stevig tegen elkaar aan. 

 • Stap 6 

Nu is het onderstel klaar en kan de tafel in elkaar worden gezet. Het slimste is om op de kop te werken, zo kan je overal goed bij en kan je de poot stevig op het tafelblad vastmaken. Leg het blad neer en schroef het onderstel erop. Zit het goed vast? Zet de tafel rechtop en je hebt je eigen houten ronde tafel! 

Fotocredits 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore