Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

In deze 5 stappen teken jij een plattegrond van je interieur

Ga je verhuizen, verbouwen of ben je gewoon toe aan wat nieuwe meubels? Het is dan heel handig om eerst even een plattegrond te maken. Zo kun je precies zien of de meubels in je interieur passen en hoeveel ruimte je nog over hebt. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Stap 1: Teken je woning op schaal

Allereerst is het handig om een plattegrond te zoeken van de woning. Zo weet je precies hoe groot je huis is en kun je dit op schaal tekenen. Als je deze niet hebt van je huis, zou je natuurlijk ook gewoon de wanden op kunnen meten. De meest gebruikte schaal is 1:50, dit betekent dat elke centimeter op papier in het echt 50 centimeter is. Zo wordt een muur van 4 meter in het echt, dus 8 cm op papier. Wil je wat groter werken? Dan zou je ook de schaal 1:20 kunnen gebruiken.

Stap 2: Meet de meubels op

Heb je al bestaande meubels die sowieso weer terug gaan komen? Meet ze even op en teken deze op een apart papier uit ook in dezelfde schaal als de plattegrond. Daarnaast zou je ook meubels kunnen uittekenen die je op het oog hebt en graag in je interieur zou willen hebben. Hier zou je op internet bij het artikel kunnen kijken naar de afmetingen, zodat die ook precies kloppen. Teken naast meubels ook vloerkleden en vloerlampen uit, zo kan je goed zien of het de ruimte mooi opvult.

Stap 3: Knip de meubels uit en deel de ruimte in 

Nu kun je de meubels die je hebt getekend gaan uitknippen. Tip: teken altijd meer meubels uit op papier en knip ze uit, zodat je kunt afwisselen tijdens het indelen. Leg de meubels op de plek in de plattegrond waar jij denkt dat ze mooi tot hun recht komen. Toch niet tevreden? Schuiven kan natuurlijk altijd! Let vooral goed op de looppaden, het is belangrijk dat er overal wel een meter tussen zit, zodat je huis niet te propperig wordt.

Het leuke van deze manier je huis inrichten is dat je nu al kunt zien hoe iets staat en zo kun je een indeling proberen die je anders nooit zou proberen! Naast de indeling zou je ook de meubels al kunnen inkleuren met een stift. Ook zo kun je zien welke kleuren wel en welke juist niet bij elkaar staan. Je kunt er beter achter komen als je een plattegrond maakt, dan wanneer je de meubels al hebt gekocht!

Stap 4: Teken het in 3D

Wil je de plattegrond echt naar een hoger niveau tillen? Dan zou je hem ook in 3D kunnen tekenen! Hiervoor bestaan verschillende gratis apps waar je je huis zo kunt tekenen dat het net echt lijkt. Op deze manier krijg je een nog beter beeld van jouw ontwerp!

Fotocredits: