Ga naar de inhoud
Tuin

Hortensia's snoeien: zo doe je dat en dit is het juiste moment

Hortensia's zijn altijd een mooie toevoeging aan je tuin. De sierlijke roze, paarse, blauwe en witte bloementrossen fleuren elke tuin op en passen eigenlijk bij elke tuinstijl. Maar als je ze elk jaar weer mooi wil laten bloeien is snoeien een belangrijk terugkerend onderhoudsklusje! Hoe en wanneer je dat het beste doet leggen we je uit.

Bepaal het soort

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor hortensia je hebt staan. Het verschilt namelijk per soort wanneer je ze moet snoeien voor het beste resultaat. We maken onderscheid tussen hortensia soorten die groeien op eenjarig en tweejarig hout en de klimhortensia.

Eénjarig of tweejarig hout? 

Maar eerst, hoe zit dat met dat eenjarig of tweejarig hout? Dat is simpel: de meeste hortensia soorten bloeien op zogenoemd 'oud hout'; ook wel tweejarig hout genoemd. Dit houdt in dat er bloemen ontstaan op takken die hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. 

Ook zijn er enkele hortensia soorten die op jong hout bloeien; ook wel éénjarig hout genoemd. Dit houdt dus in dat er bloemen ontstaan op nieuwe takken die de plant hetzelfde jaar heeft gevormd. 

De bekendste hortensia die op tweejarig hout groeit is de boerenhortensia. Voorbeelden van hortensia's op éénjarig hout zijn pluimhortensia's en sneeuwbalhortensia's. 

 

Hortensia's op eenjarig en tweejarig hout snoeien 

De beste tijd om hortensia's op éénjarig en tweejarig hout te snoeien is net na de winter of heel vroeg in het voorjaar, wanneer de vorst niet meer terugkomt. Het is belangrijk om dit niet te doen wanneer het vriest, omdat het snoeien wonden veroorzaakt die moeten helen. Toch moet je deze soort hortensia niet veel later snoeien dan het voorjaar, omdat hij dan minder goed zal groeien later.

Je kunt hem flink terugsnoeien wanneer je hem kleiner wilt hebben. Maar zorg er wel voor dat hij ruim dertig centimeter boven de grond uitsteekt, want als je te veel wegsnoeit zal je een lange tijd geen bloemen krijgen. Vermijd de takken waar een grotere knop aan het einde zit, omdat je dan de bloem wegsnoeit en dit is zonde.

In
Lees ook:
In deze periode kun je het beste de pluimhortensia snoeien, en zo doe je dat!

De klimhortensia

Bij de klimhortensia werkt het snoeien net wat anders dan bij andere hortensia’s. Deze kun je namelijk het beste in de zomer snoeien. Snoei hem ook niet te rigoureus, want dit kan echt een aanslag op je plant zijn. Wanneer je dit direct na de bloeiperiode doet, heb je namelijk de grootste kans dat hij het volgend jaar ook weer goed doet.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: