Alles voor in de tuin

Wat is nou onkruid en wat niet? Zo herken je het!

15 juni 2020 21:30 Aangepast: 17 juni 2020 11:08

Is het weer tijd om de tuin op orde te maken? Dan is het vooral belangrijk dat je het onkruid verwijdert en dat alleen de mooie bloemen nog overblijven. Voor je het weet overwoekert het onkruid namelijk de planten en bloemen in je tuin. Maar waaraan herken je onkruid? Wij vertellen het je en zetten de meestvoorkomende onkruidsoorten op een rij.

Omdat onkruid bestaat uit heel veel verschillende plantjes, is het soms lastig te herkennen. Wij hebben de meestvoorkomende voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat je uit de tuin moet trekken en wat niet!

Akkerwinde

Dit is een wit bloemetje dat er op zich best mooi uitziet. Maar kijk uit: de akkerwinde is een woekerplant en kan in een siertuin dramatische gevolgen hebben. De wortels van de akkerwinde zijn vooral lastig te verwijderen, omdat de plant hele lange uitlopers heeft. Probeer er dus zo vroeg mogelijk bij te zijn, zodat je heel veel ellende voorkomt.

Akkerdistel

Distels heb je in allerlei soorten en meestal zijn ze makkelijk te herkennen aan hun paarse bloemen en stekelige bladeren. Ze zijn heel nuttig in de natuur, zo zijn vogeltjes gek op de zaden van een distel. Maar in de tuin wil je ze liever niet hebben, omdat het heel snel groeit.

Boterbloem

Dit lieve bloemetje ziet er eigenlijk heel onschuldig uit en is dat ook meestal. In een doorsnee stadstuin wordt hij als onkruid beschouwd en uit de tuin gehaald, maar woon je op het platteland? Dan is zo’n bloemetje in het grasveld natuurlijk best gezellig. Wel kruipt deze plant overal tussendoor, dus wil je hem liever niet in de tuin? Dan is het slim om hem vroegtijdig te verwijderen!

Kweekgras

Dit is een grassoort die je beter niet in je grasveld of tussen de terrastegels kan hebben staan. Het is namelijk een onregelmatig groeiend grassoort die er ook niet heel mooi uitziet. De wortels van het kweekgras zitten vaak diep in de grond, dus als je het wilt verwijderen zal je wel wat dieper moeten graven!

Paardenbloem Dit onkruid is voor veel kinderen de favoriet. Een uitgebloeide paardenbloem krijgt namelijk zaadpluizen die je weg kunt blazen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar het betekent ook dat de paardebloem zich heel snel en makkelijk voortplant. Gelukkig is deze plant wel makkelijk te verwijderen en is het niet heel moeilijk om je tuin zonder paardenbloemen te krijgen!

Paardenstaart (of kattenstaart)

Deze plant wordt ook wel kattenstaart of heermoes genoemd en is eigenlijk heel hardnekkig. De plant is lastig weg te krijgen als je hem eenmaal in je tuin hebt. Verwijder het onkruid niet met gif, maar probeer het te doen op andere natuurlijke methodes, zoals deze. Wanneer je het wel met gif doet, komt de plant namelijk zo weer terug. Daarnaast is gif natuurlijk ook gewoon niet zo goed voor het milieu! 

Weegbree

Dit is eigenlijk een best onschuldig plantje. Het enige vervelende is dat je ‘m meestal kunt vinden tussen de straatstenen. Dit staat natuurlijk niet zo mooi en daarom kun je het beter verwijderen. De wortels van de weegbree groeien niet heel hard, maar de plant kan zich wel snel verspreiden door de zaadlijsten! Let daar dus wel op.

Zevenblad

Dit onkruid is heel agressief en verspreidt zich razendsnel. De plant zou zelf in één of twee seizoenen je hele tuin kunnen overwoekeren! Zorg bij het verwijderen dat je de wortels er goed uit trekt, zodat er geen kans meer bestaat dat de plant gewoon verder gaat groeien. Niet gelukt? Lees hier verder voor meer tips om zevenblad te bestrijden. 

Ben je een plantje tegengekomen die hier niet tussen staat en ben je benieuwd of het onkruid is? De succesvolle IRS App Onkruidherkenning staat vol met planten. Door een foto te maken van het onkruid, vertelt hij precies wat je voor je hebt!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore