Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Nog wat zaden over na het zaaien? Zo bewaar je ze!

In het voorjaar, in de zomer en soms ook in de herfst is het heerlijk om bezig te zijn met je moestuintje. Maar wist je dat je overige zaden wel op een goede manier moet bewaren? Wanneer je dit niet doet, zullen ze gaan kiemen en kan je ze daarna weggooien! Wij geven je tips hoe je dat kan voorkomen.

Let op de conditie van de zaden

Het ene zaadje is de ander niet en dat zit hem vaak in de leeftijd, waar je ze gekocht hebt of dat je ze zelf hebt geoogst. Bij sommige verkopers liggen de zaden al wel een jaar of langer in de winkel, dus het is goed om daar rekening mee te houden. Voordat je de zaden koopt, is het dus slim om naar de houdbaarheid te kijken. Zitten de zaden in een geseald binnenzakje? Maak ze dan niet eerder open totdat je van plan bent ze te gaan zaaien! Wanneer je dat wel doet, zijn de zaden minder lang houdbaar dan de datum die op de verpakking staat.

Geef de zaden wat zuurstof

Wanneer zaden niet in de grond zitten, leven ze eigenlijk ook al en daarom hebben ze ook wat zuurstof nodig. Dit gebruiken ze om, net als ons, te ademen! Daarom kun je ze ook het beste bewaren in een papieren zakje. Wil je liever in de gaten kunnen houden hoe het met de zaden gaat? Dan zou je ze ook in kleine plastic gripzakjes kunnen bewaren. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat er bij teveel vocht het kan gaan condenseren. Let er daarom wel op dat de zaden in een goede conditie en droog zijn!

Bewaar ze koel en droog

Het slim om zaden altijd in een donkere, droge en koele plek te bewaren. Let er dus ook op dat dat een plek is waar de zon niet steeds op staat of waar de verwarming heel hard staat te loeien. Wanneer je dat wel doet, kun je de zaden minder lang bewaren en zullen ze eerder gaan kiemen.

Wat ook een goede plek is, is de koelkast. Je moet hier dan natuurlijk wel ruimte voor hebben, maar de zaden zullen het wel goed doen. Of je legt ze in de vriezer. Zo blijven zaden nog langer goed, maar let er wel op dat er dan geen lucht of vocht bij de zaden komt. Dat zullen de zaadjes het namelijk niet overleven!

Onthoud dus goed: Hoe koeler, droger en donkerder je de zaden bewaart, hoe langer je er nog plezier van kan hebben!

Fotocredits: