Alles voor in de tuin

Uien kweken in je eigen tuin? Zo doe je dat

12 januari 2021 19:14
Beeld © Unsplash

Uien gaan bijna dagelijks door je gerecht. Goed om dus standaard ui in huis te hebben. Wist je dat je ze heel gemakkelijk zelf in de tuin kunt kweken? Het is ook nog eens superleuk om zelf te doen.

Uien groeien onder de grond en het zijn tweejarige planten. Je zaait ze het ene jaar, hier groeien dan kleine uitjes uit. Deze moet je goed koel en droog bewaren en dan kun je ze in het voorjaar planten.

Zaaien

Voor het gemak kun je aan het eind van de winter ook gewoon pootuien kopen. Deze kun je het beste rond februari/maart planten, wanneer de grond iets warmer begint te worden. Uien groeien snel, en je kunt ze meestal al in juni oogsten.

Planten

Plant de pootuitjes op rijtjes ongeveer 8cm uit elkaar. Het bovenste puntje van het bolletje moet net boven de aarde uitsteken. Probeer tussen de rijen ongeveer 30cm ruimte te laten. Je wilt dat uien ondergronds groeien dus geef ze niet te veel mest, anders steken ze al gauw boven de grond uit. Ook kun je het onkruid het beste met de hand wieden. Uien wortelen namelijk ondiep, wat betekent dat je met een schoffel de uien al snel kunt beschadigen.

Water

Hoewel de uien van water houden, hebben ze een hekel aan een kletsnatte grond. Water geven is erg belangrijk. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen, hebben ze vaak snel last van droogte. Je zal het niet snel aan de ui zelf zien, ze groeien alleen minder goed als ze niet genoeg water krijgen. Bij droogte kun je het beste regelmatig gieten, dit zorgt voor extra grote uien. Maar let wel op! Ze houden er echt niet van om in kletsnatte grond te staan!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regenwater opvangen? Zo bespaar je tientallen euro's

Oogsten

Je weet dat het tijd is om te oogsten als het loof van de ui omvalt en uitdroogt. Je kunt ze dan uit de grond trekken en laten drogen op een rooster. Als ze goed droog zijn, kun je ze maandenlang bewaren!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore