Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

5 simpele dingen die jij kunt doen om bijen en hommels te redden

Beeld © Unsplash

Dat het momenteel slecht gaat met de bijen is je waarschijnlijk wel bekend. Om te voorkomen dat ze uitsterven is jouw hulp dan ook hard nodig. Door de volgende vijf simpele dingen te doen help je ze! En nee... dat doe je niet door een lepel suikerwater neer te leggen!

1. Plant zoveel mogelijk (inheemse) bloemen in je tuin 

We zullen je hier niet het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes uitleggen, maar wat wel extra belangrijk is om te benadrukken is dat bijen het niet overleven zonder bloemen. En wij kunnen dan weer niet zonder bijen.

Door lekker veel (inheemse) bloemen in je tuin (of desnoods op je balkon of dakterras) te planten, doe je ze niet alleen een groot plezier, maar red je ook nog eens hun levens. 

Inheemse bloemen groeien over het algemeen makkelijker omdat ze aan ons eigen klimaat gewend zijn en bijen deze makkelijker kunnen bestuiven.

2. Koop honing van lokale imkers of kleinschalige bedrijven 

Honingproductie is over het algemeen niet schadelijk voor bijen, maar mocht je bezorgd zijn over de ethiek van bijenteelt, dan kun je het beste bij kleinere, lokale imkers kopen. Zij behandelen hun bijen over het algemeen beter dan de grotere bedrijven.

3. Zet een emmer water voor ze neer 

Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.

Daarom doe je ze een groot plezier door een kom of emmer water in je tuin te zetten, met daar in een aantal drijvende takjes of kurken zodat ze een plek hebben om op te landen en ze dus niet verzuipen. 

Tip: laag water trekt ook muggen aan, waar ze ook maar al te graag hun larven in achterlaten. Om een muggenplaag te voorkomen raden we je aan het water iedere week te verversen.

4. Hang een bijenhotel in je tuin

Mocht je een tuin of dakterras hebben, overweeg dan om een bijenhotel op te hangen. Een van de redenen dat het slechter gaat met de bijen is te wijten aan het feit dat bijen steeds minder plekken hebben om te leven.

Door een bijenhotel te maken (of te kopen) geef je ze een veilige plek om te overleven en voort te planten. Je kunt een simpele bijenhotel maken door een emmer te vullen met rieten buisjes, of door gaatjes te boren in een blok hout.

Ook het plaatsen van een speciale baksteen met gaten is ontzettend fijn voor de bijen.

5. Doe géén suiker bij het water 

Wellicht heb je eerder op social media een bericht voorbij zien komen waarin stond dat Sir David Attenborough mensen aanmoedigde om een lepel met water en suiker buiten te leggen, speciaal voor de bijtjes. Het bericht ging viral en mensen trakteerden de bijtjes massaal op suikerwater.

Helaas blijkt dit niet waar te zijn. Het voeren van suikerwater kan zelfs schadelijk zijn voor de beestjes, omdat de bijen het best uit natuurlijke nectarbronnen kunnen drinken volgens James C. Nieh, professor ecology, behavior and evolution aan UC San Diego. Je kunt de bijen het beste trakteren op vers water en inheemse bloemen.