Alles voor in de tuin

Zo onderhoud je een insectenhotel

15 juni 2020 20:10 Aangepast: 17 juni 2020 11:03

Je maakt de insecten in je tuin ontzettend blij met een insectenhotel. Maar… zoals wij in een hotel verwachten dat het er netjes uitziet en op z’n tijd wordt schoongemaakt, verwachten insecten dat stiekem ook van hun hotel. Daarom leggen we je uit hoe je een insectenhotel onderhoudt en schoonmaakt!

Heb jij een insectenhotel in je tuin? Goed bezig! Maar om de insecten ook tevreden te houden in hun resort is het ook erg belangrijk om het insectenhotel goed te onderhouden, eventueel schoon te maken én het ‘interieur’ aanvult als dit nodig is. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je sommige elementen van het insectenhotel juist met rust laat.

Schoonmaken niet nodig

In principe is echt reinigen niet nodig en kun je de natuur gewoon z’n gang laten gaan. Maar wanneer het insectenhotel naar jouw idee toch echt wel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, doe dit dan uitsluitend met helder water en dus niet met schoonmaakmiddelen. De geur van die middelen kan er namelijk juist voor zorgen dat het insecten weert, omdat ze deze geuren niet gewend zijn in hun natuurlijke habitat. Om diezelfde reden kun je beter ook geen verf gebruiken voor je insectenhotel.

Hout onderhouden

Na enige tijd zal het hout een zilvergrijze waas krijgen. Dit kan geen kwaad, maar mocht je dit niet mooi vinden kun je het hout inwrijven met pure bijenwas of zuivere plantaardige olie zoals olijfolie of zonnebloemolie. De geuren van deze oliën zijn namelijk vertrouwd voor insecten.

Gatenblokken en rietbuisjes met rust laten

In de meeste insectenhotels zitten ook rietbuisjes en houtblokken met gaatjes. Dit zijn de perfecte broedplaatsen én de ideale schuilplekken om te overwinteren voor bijen. Na het plaatsen kun je deze maar beter met rust laten, ook als je denkt dat de gaten niet gebruikt worden. Het kan namelijk wel bijna een jaar duren tot de larven uitkomen. Een tussentijdse schoonmaakbeurt zou dit proces dus zomaar kunnen verstoren. Daarnaast zijn bijen zelf ook erg nette hotelgasten, want ze ruimen de boorgangen doorgaans gewoon zelf op. Het is dus ook echt niet nodig om deze gangen jaarlijks opnieuw uit te boren of schoon te maken. Behalve als je al meer dan één jaar geen activiteit rond het bijennest hebt gezien. In dat geval kun je het beste gewoon nieuw nestmateriaal plaatsen.

Spinnenwebben verwijderen

Als je de natuur lekker z’n gang wil laten gaan, denk je er waarschijnlijk niet aan om de spinnenwebben rond het insectenhotel regelmatig weg te halen. Toch kun je dit maar beter wel doen als je vooral de bijen een handje wil helpen. Spinnen eten namelijk ontzettend veel insecten, dus maken vooral kruisspinnen -heel slim- hun web vlak voor de aanvliegroute van het insectenhotel. Op die manier worden veel wespen en bijen al op hun eerste vlucht naar buiten gevangen in het web van de hongerige spin.

Materiaal aanvullen

In principe hoef je het interieur van het insectenhotel over het algemeen niet te vervangen, op een paar uitzonderingen na. Zoals we eerder al vermeldden kun je het bijennest vervangen als je ziet dat er meer dan een jaar geen activiteit plaatsvindt. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de materialen door bijvoorbeeld krachtige wind uit het hotel waaien of door vogels of andere dieren ‘gestolen’ worden. In die gevallen zul je de materialen wel af en toe moeten terugplaatsen of aanvullen. Dit kun je het best in de lente controleren en aanvullen.

Tip: Let daarbij gelijk goed op of het materiaal goed vast zit, zodat het er niet opnieuw makkelijk uitwaait.

Takjes niet vervangen, maar aanvullen! 

Ook holle takjes en rietstengels kunnen in de loop der tijd slechter worden. In dit geval is het handig om het materiaal af en toe aan te vullen en niet vervangt, omdat je nooit zeker weet of er nog eitjes in het oude materiaal zit.

Zo maak je zelf een insectenhotel

Heb je nog geen insectenhotel in je tuin, maar ben je wel geïnspireerd geraakt en zou je zelf graag een insectenhotel willen maken? Tom laat je hier zien hoe je dat aanpakt!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore