Liefde voor je huis

Een bureau op maat, zo maak je dat het best!

15 oktober 2020 19:32

Wanneer je vaak thuis werkt, is het fijn om een goede werkplek te hebben. Dit is ontzettend belangrijk, omdat je hier waarschijnlijk urenlang zult zitten. Wij hebben de belangrijkste punten voor het creëren van het perfecte bureau op een rijtje gezet!

De basis voor een ideale werkplek 

 • De basis Om een goed bureau te kunnen maken, moet je beginnen met wat basiskennis. Je hebt enkele meubels nodig om een goede werkplek te maken die ervoor zorgt dat jij op je productiefst bent. Natuurlijk begin je met een bureau, een goede bureaustoel en een computer of laptop. Dit is de basis en in principe, afhankelijk van wat voor werk je doet, het belangrijkst om je werk goed te kunnen doen.  
 • Houd het netjes  Zorg dat je niet te veel troep op je bureau hebt liggen, want dit leidt alleen maar af. Heb je veel papieren nodig of extra tools, dan kun je ervoor zorgen dat je wat extra opbergruimte inbouwt. Denk hierbij aan ladekastjes, brieven- en pennenbakjes en andere opbergers.
 • Maak een ontwerp  Voordat je begint met het doen van de inkopen voor een goede werkplek, is het cruciaal dat je een ontwerp maakt. Hoe wil je dat jouw bureau eruit komt te zien? Waar komt het te staan? Maak een ontwerp op schaal, zodat je zeker weet dat jouw bedachte ontwerp wel in de ruimte past. Meet de volledige ruimte op, zowel de hoogte en de diepte als de breedte, en visualiseer je ontwerp in de ruimte.

Deze extra's maken het werken wat makkelijker

 • Verstelbaar bureau en stoel  Nu we de basis gehad hebben, zijn er enkele items die je kunt toevoegen die het werken toch wat prettiger maken. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar bureau, zodat je ook af en toe staand kunt werken. Dit is niet alleen beter voor je rug, maar zorgt er ook voor dat je productiever bent door een proactieve houding. Daarnaast is het fijn als je je stoel kunt verstellen, zodat je soms wat meer naar achter kunt leunen.
 • Extra items voor meer comfort  Eigenlijk is het dus het fijnst om thuis op je eigen werkplek een verstelbaar bureau en een verstelbare bureaustoel te hebben. Heb je dit niet? Dan zijn er een paar hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je alsnog in de juiste houding kunt werken. Om in de juiste hoek te zitten vanaf je scherm kun je kiezen voor een laptopstandaard. Deze verhoogt je scherm en zorgt ervoor dat jij recht naar je scherm kunt kijken. Dit is beter voor je nek en rug. Om ervoor te zorgen dat je armen niet overstrekt zijn wanneer je aan het typen bent kies je voor een los toetsenbord en muis. Zo kun je de juiste afstand bewaren. Dit scheelt ook weer wat extra snoeren die je weg zou moeten werken. Als laatste is er nog een ding wat je kunt doen voor het beste comfort. Je kunt namelijk de hoek van je benen verbeteren door een voetensteun te plaatsen. Zo weet je zeker dat je een juiste werkhouding kunt aannemen.
 • Technische extra’s  Het laatste onderdeel voor een perfecte werkplek zijn de technische details. Heb jij bijvoorbeeld veel stroom nodig, dan kun je een verlengsnoer bevestigen aan de zijkant of onderkant van je bureaublad. Hierdoor kun je gemakkelijk al je apparaten van stroom voorzien. Daarnaast kun je kabel organizers kopen die al je kabels uit de knoop houden en waardoor je snel toegang hebt.

Zo maak je zelf een passend bureau op maat 

Wanneer je zelf een bureau op maat gaat maken, zijn er enkele punten waar je op moet letten. Denk hierbij aan de hoogte van het bureau, de breedte en diepte van het bureaublad en de bergruimte die je denkt nodig te hebben.   

 • De formaten van het bureau  Er zijn bepaalde richtlijnen die bepalen hoe hoog je bureau moet zijn. Dit verschilt natuurlijk wel per lichaamslengte: hoe langer je bent, hoe hoger je bureau moet. Heb je een gemiddelde lengte, dan raden we je aan het bureau op zo’n 74-76 cm hoog aan de muur te bevestigen. Als je het goed wilt doen, moet je bureau ook 80 cm diep zijn, zodat je niet te dicht op je computer of laptop zit. Verder is het belangrijk dat je onderarmen in een hoek van 90 graden op je bureau kunnen rusten. De manier waarop je zit heeft ook te maken met de hoogte van je bureau. Als je met een rechte rug op je stoel zit, moeten je voeten bijvoorbeeld plat op de grond kunnen staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn! Ben je groot, dan komt je bureau dus automatisch hoger te hangen dan gemiddeld. Ben je klein, dan dus een heel stuk lager.
 • Aan de slag  Er zijn diverse manieren waarop je een bureau kunt maken. Ben jij niet zo’n goede klusser, dan kun je gaan voor een simpele oplossing. Laat bij de bouwmarkt of een woonwinkel een houten plank op maat zagen. Koop los de poten voor onder het bureau, die je zelf eronder kunt bevestigen. Om het bureau tegen de muur aan te laten leunen kun je latjes tegen de muur bevestigen, waar het bureaublad op steunt. Hierna kun je nog bijpassende ladekastjes kopen.   

Een andere manier om een bureau te maken is door geen poten te kopen, maar het blad te laten rusten op twee ladekasten. Zo bespaar je het extra monteerwerk van de poten en kun je de ladekasten direct aan het blad bevestigen. Dit is vooral handig wanneer je veel spullen hebt die opgeborgen moeten worden. Zo maak je zelf een heel klassiek en massief bureau. 

Zo maak je zelf een verstelbaar sta-zit bureau

 • Waarom een verstelbaar sta-zit bureau?  Een verstelbaar bureau geeft jou het beste van twee werelden. Je kunt zittend je werk doen, maar ook wanneer je het gevoel hebt dat je even moet stretchen kun je doorgaan. Wanneer je vaak thuis werkt, is de investering in een verstelbaar bureau het zeker waard. Helaas kunnen deze nog aardig oplopen in prijs, vanwege verschillende technische snufjes. Je zou denken dat een verstelbaar bureau heel moeilijk is om zelf te maken, maar dit valt reuze mee! Tenminste, wanneer je puur uitgaat van een verstelbaar bureau waar alleen jij gebruik van maakt.
 • Zelf maken?  Er zijn meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Je moet helaas wel rekening houden met het volgende: een sta-zit bureau zelf maken zoals je die op kantoor hebt is vrij lastig. Dit heeft alles met gewicht te maken. Het blad van een verstelbaar bureau mag niet te zwaar zijn, omdat het bureau anders niet stabiel is. Daarnaast zijn de luxe automatisch verstelbare poten niet zo makkelijk zelf te maken, tenzij je een technisch wonder bent. Wij hebben twee opties die iedereen zelf thuis kan waarmaken, omdat ze simpel zijn en niet veel tijd kosten. 
 • Extra opzetstuk De eerste is de meest basic optie, namelijk het kopen of maken van een extra opzetstuk voor op je bureau. Dit is eigenlijk een vergelijkbaar item als een verhogingsstandaard voor je computerscherm. Hiermee verhoog je je volledige werkplek, zonder de hoogte van het bureau zelf aan te passen. Zo kun je van elk klassiek bureau een staand bureau maken. Hoe maak je dit? Eigenlijk heel simpel! Maak van hout een soort minitafel voor op je bureau. Dit kun je al doen met enkele latjes en een plank van hout.  
 • Verstelbaar onderstel Een iets professionelere oplossing is het kopen van een verstelbaar onderstel. Je kunt dit kopen bij aardig wat woonwinkels. Dit is een onderstel van een bureau wat ervoor gemaakt is om snel te kunnen switchen tussen staand en zittend werken. Vaak kun je deze met een hendeltje omhoog draaien. Er zijn ook luxere versies waarbij je met een druk op de knop het bureau kunt laten verstellen. Het mooie van deze ‘basic’ versie is dat je er zelf een passend blad voor kunt kiezen. Zo kies je zelf voor het materiaal, de kleur en de prijs van het blad!

Geen ruimte? Zo maak je een inklapbaar bureau

Lees je al deze opties, maar zie je geen mogelijkheid in je interieur om een groot bureau te installeren? Dat is helemaal niet gek en daar hebben we ook een oplossing voor! Heb je ooit gehoord van een zwevend bureau? Dit is namelijk je eerste optie!  

 • Een zwevend bureau  Een zwevend bureau is een bureau wat niet op tafelpoten steunt. Je kunt deze aan de muur bevestigen door middel van stevige, stalen plankdragers en speciale pluggen. Houd hierbij wel rekening dat dit bureau geen hele zware items aan kan. Dit is een goede optie wanneer je bijvoorbeeld op een laptop werkt en misschien enkele papieren nodig hebt. Een zwevend bureau is top wanneer je af en toe thuis werkt en weinig ruimte hiervoor hebt. Je kunt dit namelijk ook nog voor andere doeleinden gebruiken dan alleen voor werk. Gebruik deze ruimte bijvoorbeeld als extra bergruimte of om bijvoorbeeld je wasgoed te vouwen. Je kunt hiermee zo creatief zijn als je zelf wilt! Je kunt er zelfs voor kiezen om een zwevend bureau ook nog eens inklapbaar te maken!  
 • Een inklapbaar bureau Optie twee is een inklapbaar bureau maken. Deze kun je als zwevend bureau aan de muur bevestigen en inklappen of inschuiven wanneer je je werk afgerond hebt. Dit klinkt wellicht als een beetje armoedige oplossing, maar je kunt deze zo mooi maken als je zelf wilt. Dit hoeft helemaal geen campingtafel-look te krijgen! Kies voor een mooi tafelblad wat niet al te dik of te zwaar is. Je kunt deze bevestigen door inklapbare wandsteunen, of door inklapbare poten. Kies wat voor jou het best uitkomt.   

Belangrijk bij deze twee bureaus is dat je je nog steeds houdt aan de afmetingen die we hierboven genoemd hebben voor de beste werkhouding. Het is makkelijk om deze hoeken en afmetingen te vergeten wanneer je voor een inklapbaar of zwevend bureau, aangezien het vooral in de ruimte moet passen. Wees dus kritisch of het bureau wel aan alle eisen voldoet. Daar heb je later alleen maar baat bij, en je nek en rug ook!

Je bureau verven, wat voor kleur kies je? 

Als je bij de bouwmarkt een houten plank op maat hebt laten zagen, is het belangrijk dat je deze van tevoren goed schuurt. Zo voorkom je verwondingen door splinters en krijg je een glad oppervlak. Begin met een laagje grondverf, zodat de kleur later goed hecht en langer mooi blijft.

En welke kleur geef je je werkruimte dan? Dat hangt er vanaf wat je het belangrijkst vindt. Heb jij baat bij een rustige en wat meer saaie uitstraling zodat je je goed kunt concentreren, of heb jij inspiratie nodig tijdens je werk? Maar welke kleur je ook kiest, het is vooral belangrijk dat je "home office" een bepaalde rust uitstraalt en voor zo min mogelijk afleiding zorgt. Natuurlijk zijn enkele accessoires of kunstwerken wel toegestaan -graag zelfs!- maar maak het vooral niet te druk. Kies daarom ook voor rustige kleuren, met bijvoorbeeld enkele kleuraccenten die een positief effect hebben op je productiviteit en concentratievermogen. 

Fotocredits

 • Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
 • Foto 1: Eigen Huis & Tuin
 • Foto 2: Muisarm.nl
 • Foto 3: Eigen Huis & Tuin
 • Foto 4: Eigen Huis & Tuin
 • Foto 5: Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore