Alles voor in de tuin

Zelf schanskorven plaatsen in je tuin? Let hier op!

22 juni 2020 16:12

Heb je een grote tuin die je graag in verschillende hoekjes zou willen indelen? Of ben je op zoek naar een stoere tuinafsluiting? Wellicht zijn schanskorven dan een goed idee! Hoe je dit toepast en waar je op moet letten? Wij geven je inspiratie en tips en zetten de voor- en nadelen op een rijtje!

Stoer en stijlvol 

Schanskorven -of ook wel steenkorven genoemd- zijn metalen korven van gegalvaniseerd staal die opgevuld kunnen worden met natuurlijke materialen. Deze combinatie van natuurlijk en industrieel zorgt voor een bijzondere sfeer en is tegelijkertijd een stoere én stijlvolle tuinafsluiting die veel privacy biedt. Daarnaast kun je de schanskorven natuurlijk ook gebruiken om je tuin op te delen in verschillende hoekjes. 

Schanskorven plaatsen

Je kunt schanskorven gemakkelijk zelf plaatsen. Maar vóór je ze verankert in de grond moet je wel goed opletten dat ze waterpas staan en dat er een fundering in de vorm van zware tegels onder staat. Vervolgens kun je ze met stalen pijpen vastzetten in de grond. 

Vulling

Schanskorven kun je met allerlei verschillende materialen vullen, zoals siersplit, siergrind, reuzenkeien en zelfs met hout. Hierdoor kun je verschillende sferen creëren en zijn ze in vrijwel elke tuin toe te passen. 

Opstelling

Het leuke aan schanskorven is dat je zelf kunt bepalen hoe groot en in welke opstelling je ze wil toepassen in je tuin. Zo kun je midden in je tuin een hoog of laag blok neerzetten, of links en rechts van je tuin, zoals je hierboven bij de Scandinavische tuin ziet. Maar je kunt ook kiezen voor een schanskorf met een doorkijkje zoals hieronder, zodat je iets meer zicht op de achterzijde van je tuin hebt. 

Of je maakt er zelfs een vuurplaats mét houthok in. 

Voordelen schanskorven

  • Ze zijn zeer duurzaam en sterk en kunnen zelfs een leven lang mee.
  • De ‘schutting’ is geheel onderhoudsvrij. Schilderen of snoeien is niet nodig.
  • Je kunt zelf het ontwerp bepalen.
  • Veel privacy want je kunt er niet doorheen kijken.
  • Ze kunnen -afhankelijk van het vulmateriaal- geluidswerend zijn.
  • Ze kunnen volledig hergebruikt of gerecycled worden.

Nadelen schanskorven 

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het plaatsen van schanskorven in je tuin:

  • Ze zijn relatief duur ten opzichte van andere tuinafsluitingen.
  • Gevulde schanskorven zijn erg zwaar, vooral als je ze vult met steen. Een stevig fundament is daarom echt een vereiste. 
  • Ze zijn minder makkelijk te plaatsen dan bijvoorbeeld tuinschermen.

Fotocredits:

  • Eigen Huis & Tuin

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore