Ga naar de inhoud
Wonen

DIY: Maak je eigen insectenhotel

Beeld © iStock

Ze bestuiven bloemen en planten, zijn een voedingsbron voor vogels en andere dieren en houden de populatie in evenwicht. Een insectenhotel is niet alleen gezellig, het is dus ook nog eens fijn voor je (moes)tuin. Eigen Huis & Tuin legt uit hoe je er gemakkelijk zelf eentje maakt.

Dit heb je nodig

 • 10 planken steigerhout (2,5 meter)
 • 5 platte dakpannen
 • Schroeven
 • Hooi
 • Steen met gaatjes
 • Boomstammen met gaatjes (gebruik boortje ’10 voor de gaatjes)
 • Bamboestokken

Stap 1. Zo ga je te werk

Pak twee planken van 2,5 meter en halveer deze, zodat je vier planken van 1,25 meter hebt. Deze planken vormen de basis van jouw eigen insectenhotel.

Stap 2. Vastzetten

Nu gaan we de vier planken vastzetten, zodat deze samen een vierkante "lijst" vormen. Omdat steigerhout vrij zacht is, kun je de planken aan elkaar schroeven zonder dat je het hout hoeft voor te boren. 

  Stap 3. Tussenwanden

  Meet de afstand tussen de bovenkant en de onderkant van het frame en zaag vervolgens drie planken die hier precies tussen passen. Zorg ervoor dat deze goed aansluiten op de bovenkant en de onderkant, zodat je deze naadloos vast kunt schroeven. 

  TIP! 

  Wil je de kast wat speelser maken? Zorg er dan voor dat de afstanden tussen de 3 tussenwanden van elkaar verschillen.

   Vogels
   Lees ook:
   Vogels voeren in je tuin: dit kun je ze geven in de lente

   Stap 4. Planken

   Om lekker veel kwijt te kunnen in het insectenhotel gaan we nu horizontale planken maken. Meet de tussenruimte goed op en zaag verschillende plankjes op maat. Je kunt zelf bepalen hoeveel planken je wilt maken. 

   Tip: bevestig de planken op verschillende hoogtes en varieer met de tussenruimtes, op deze manier krijg je een speels effect.

    

    Stap 5. Palen

    Om het insectenhotel een strakkere look te geven én wat hoger te zetten, kun je het frame tussen twee palen bevestigen. Bepaal hoe hoog je het hotel wilt hebben en stel daar de lengte van de palen op af.

    Tip

    Hou er rekening mee dat de palen minimaal een halve meter de grond in moeten voor extra stevigheid. 

    Bevestig vervolgens de twee palen aan de zijkant van het frame. Let er wel goed op dat je de palen eerst op de juiste afstand én hoogte in de grond slaat. 

     Boer
     Lees ook:
     Boer Bart (36) heeft zijn eigen stukje natuur: ‘Hier kom ik helemaal tot rust'

     Stap 6. Dakpannen

     Ook insecten zitten graag op een droge plek en dus leggen we op de bovenkant van het insectenhotel dakpannen. Zo hou je het hout droog en zitten de insecten wat meer beschut. Op deze manier kunnen ze heerlijk genieten van het verblijf in jouw insectenhotel. 

      Stap 7. Vakken vullen

      Zo, het zit er bijna op! Om de gasten goed te verwennen kun je de hokjes vullen met hooi, stenen, boomstammen en bamboe. Hier doe je de insecten een groot plezier mee! Wie weet laten ze dan ook een mooie recensie achter ;).