Ga naar de inhoud
Wonen

Tijd voor de BBQ! Maak 'm brandschoon met een... ui

Beeld © iStock

De komende dagen wordt het uitstekend barbecue-weer. Heel leuk, alleen is dat schoonmaken van het rooster zo'n rotklus. Gelukkig heeft Eigen Huis& Tuin een truc ontdekt waarmee je dat zo voor elkaar krijgt. Namelijk met een ui. Echt waar!

Wanneer je klaar bent met barbecueën wil je natuurlijk zo snel mogelijk alle vieze etensresten weer van je barbecuerooster hebben. Dit kan een flinke klus zijn, tenzij je het op de juiste manier aanpakt. Onze tip? Pak er een ui bij! "Huh? Maar je wil die etensresten er toch af hebben, en juist niet er weer op smeren?" We snappen je verwarring, maar toch is dit dé truc om je barbecue weer brandschoon te krijgen. 

Tips
Lees ook:
Tips om je (voor)tuin gezellig te maken

Goedkoop én natuurlijk

Natuurlijk bestaan er allerlei reinigingsmiddelen speciaal voor de barbecue. Maar een simpel stuk groente zoals een ui is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens natuurlijker. Een ui schijnt ook nog eens anti-bacteriële stoffen te bevatten. Tot slot legt het een mooi beschermend laagje op je metaal. Kortom, een ui doet wonderen voor je barbecue. 

Inspiratie:
Lees ook:
Inspiratie: leg eens een knus vloerkleedje in je tuin

Smeren met ui 

Het enige wat je nodig hebt is een normale, witte ui. Snijd deze doormidden en scrub met de vlakke zijde over de vieze, warme grill en verwijder zo alle viezigheid. Je kunt hierbij het beste de grill eerst even heel heet laten worden om de meeste viezigheid er alvast af te branden. Daarna prik je de halve ui op een lange barbecuevork of prikker, zodat je niet je handen kunt branden.

Tip: voor éxtra sterke schoonmaakkracht kun je het rooster eerst nog even insprayen met citroen of azijn.