Ga naar de inhoud
Wonen

Tips om milieuvriendelijk te barbecuen

Beeld © iStock

Komende week wordt het heerlijk BBQ-weer. Hoe doe je dat eigenlijk met liefde voor de natuur? De specialisten van Eigen Huis & Tuin leggen het allemaal uit.

De barbecue krijgt steeds meer kritiek, omdat hij vrij schadelijk is voor het milieu. Ook alles om de barbecue heen, zoals plastic servies dat erbij wordt gebruikt, is niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom: een aantal tips om milieuvriendelijk te barbecueën.

Tip 1: Kies voor klein

Neem geen grotere barbecue dan nodig. Als je de barbecue voor weinig mensen aansteekt, dan kun je beter voor een kleinere kiezen, want deze gebruikt minder brandstof dan een grote. Ook is een kleine barbecue sneller warm, waardoor je minder verbruikt. Dit is minder schadelijk voor het milieu.

Tip 2: Wees zuinig met brandstof

Gebruik niet meer brandstof dan nodig. Dit doe je door een kleinere barbecue te nemen, maar ook door hem niet langer aan te laten staan dan nodig. Als je klaar bent, zet je hem meteen uit.

Tijd
Lees ook:
Tijd voor de BBQ! Maak 'm brandschoon met een... ui

Tip 3: Ga voor gas of elektrisch

Bij een barbecue met houtskool of briketten komt veel rook en fijnstof vrij. Dit is schadelijk voor het milieu, maar ook voor je luchtwegen. Elektrische- of gasbarbecues laten weinig tot geen rook vrij.

Tip 4: Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling is hartstikke zonde en slecht voor het milieu. Laat je eten niet te lang buiten de koelkast liggen en bak alleen wat je denkt nodig te hebben.

    Geen
    Lees ook:
    Geen grap: 'gehaktballen met pindasausvlaai' voor op de barbecue

    Tip 5: Koop geen plastic

    Als je veel gasten hebt die komen barbecueën, kan plastic wegwerpservies verleidelijk zijn. Je hoeft niet af te wassen en gooit alles zo in de kliko. Doe dit niet, de plastic soep in de oceanen is al groot genoeg. Gebruik in plaats daarvan wel gewoon borden die je erna afwast. Bekijk hier bijvoorbeeld alternatieven voor plastic servies.