Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Zo geef je je moderne huis een antiek tintje

Beeld © Eigen Huis & Tuin/Sonja Velda

Romantisch en mooi: glas in lood ramen, ensuite deuren, hoge plafonds, ornamenten en ga zo maar door. Maar… wat als je in een kraakhelder nieuw of modern huis woont? Geen nood! Zo voeg je met gemak een snufje verleden toe aan je interieur.

Ornamenten en sierlijsten

Kenmerkend voor een antiek interieur zijn in de eerste plaats ornamenten en sierlijsten. In heel oude panden vind je ze nog op plafonds en met een beetje geluk ook op de muren. Zo niet, dan kun je ze heel gemakkelijk zelf aanbrengen.

Voor muurlijsten heb je een stuk minder nodig dan je denkt. Met een aantal houten sierlatten (die je kant en klaar bij de bouwmarkt koopt), goede lijm, een verstekzaag, verf en een waterpas kom je een heel eind. Thomas creëerde met sierlatten namelijk een superromantisch, ouderwets Parijs sfeertje in de studio van Charlotte.

Is dat niet genoeg en wil je nog meer? Dan kun je natuurlijk ook ornamenten laten aanbrengen in je huis door professionals. Erg mooi rondom je plafondlamp of als sierlijst over het gehele plafond.

Tips
Lees ook:
Tips om je (voor)tuin gezellig te maken

Hoge plafonds

Een hoog plafond is kenmerkend voor de negentiende eeuw. Hoe hoger het plafond, hoe meer status je had. In moderne huizen vind je die heel hoge plafonds niet meer. Een hoger plafond kun je natuurlijk niet zomaar in je woonkamer maken. Maar... wist je dat je met een simpel trucje je ruimte wel optisch hoger kan laten lijken? 

Glas in lood

Vroeger mochten glas-in-loodramen niet ontbreken in chique huizen. Vooral aan het eind van de negentiende eeuw was glas in lood erg populair. Het werd toen gezien als een vorm van kunst en een bijzondere manier om je huis te versieren. Inmiddels is het een ambacht die anno 2020 grotendeels verloren is gegaan.

Gelukkig kun je zelf met glas in lood aan de slag. Zo zou je een mooie deur in huis kunnen voorzien van een prachtig raam of een raam aan de voorkant van je huis. Is dit iets te kostbaar of onmogelijk? Dan kun je glas in lood ook nog altijd terugbrengen in je huis door middel van kunstwerken van bijvoorbeeld De Glazerij. Een prachtige eyecatcher voor aan de muur of boven je bed.

Dit
Lees ook:
Dit is de beste volgorde voor de voorjaarsschoonmaak

Open Haard

Tot slot is een open haard in de kamer echt iets wat in deze stijl niet kan en mag ontbreken. Niet bij iedereen is hij nog in werking, maar een prachtig element in de kamer is het sowieso! 

Heb je geen open haard, maar wil je toch de sfeer? Onze redacteur Lobke ging zelf aan de slag met deze ombouw en een elektrische variant.