Ga naar de inhoud
Wonen

Plinten verven, zo doe je dat

Beeld © iStock

Nu we toch bezig zijn met klussen, kunnen we net zo goed die plinten even meenemen. Zo zorg je ervoor dat ze er weer als nieuws uitzien.

Als één klus snel over het hoofd wordt gezien, dan is het wel de plinten. Er zijn immers altijd wel andere zaken die belangrijker zijn. Maar mocht je inmiddels na vele weken klussen nog tijd hebben, dan is het wel zo fijn die plinten ook eens even grondig aan te pakken. Zo geef je je plinten een opfrisbeurt. 

Stap 1: schoonmaken

De eerste stap is behoorlijk belangrijk. Plinten vangen veel vuil, omdat ze in alle hoekjes van de kamer zitten. Zorg dus dat je ze goed schoonmaakt en ook echt even goed ontvet. Als er nog een vettig laagje overheen zit, zal je ze niet goed kunnen schuren of schilderen.

  'Gelakte plinten? Kies dan voor schuurpapier met een fijne korrel'

  Stap 2: schuren

  Je raadt het al, de tweede stap is het schuren van de plinten. Wanneer er gaatjes inzitten, is het belangrijk dat je ze eerst opvult voordat je gaat schuren. Zo krijg je een glad geheel. Voor gelakte plinten kun je schuurpapier kiezen met een fijne korrel. Zijn de plinten van geschaafd hout en nog ongelakt? Kies dan voor een grove korrel.

  Waarom
  Lees ook:
  Waarom je geen hogedrukreiniger voor je tegels moet gebruiken

  Stap 3: grondverf

  Nu begin je met het echte werk. Plak alles rondom de plinten goed af om morsen te voorkomen. Om de verf goed te laten hechten aan de plint, is het belangrijk om eerst een laag grondverf aan te brengen. Dit is hetzelfde als wanneer je een muur schildert en je eerst een primer aanbrengt. Dit voorkomt dat de verf snel afbladdert. Laat deze laag ook goed drogen voordat je verder gaat.

  Stap 4: lakken

  Begin niet aan deze stap voordat je zeker weet dat de grondverf goed droog is. Als het zover is, kun je nog een keer licht schuren en de plinten schoonmaken. Zo komt de lak er het gladst en mooist op. Breng de lak in twee dunne laagjes aan en laat deze tussendoor ook goed drogen. Haal het afplaktape er direct af wanneer je klaar bent, zo voorkom je beschadigingen.