Ga naar de inhoud
Wonen

Dit is de beste volgorde voor de voorjaarsschoonmaak

Beeld © iStock

Het zonnetje schijnt, tijd om de frisse wind door het huis te laten gaan. Waar begin je? En wat pak je allemaal aan? Tips voor de perfecte voorjaarsschoonmaak.

Stap 1: opruimen maar!

De grote voorjaarsschoonmaak begint met opruimen. Ga je huis langs van boven naar beneden. Begin op de zolder en werk je weg naar beneden. Sla geen enkel kastje over en stel jezelf de vraag of je de spullen echt nog nodig hebt. Zo niet, gooi ze weg of maak er iemand anders blij mee. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je jezelf de vraag stellen wanneer je iets voor het laatst hebt gebruikt. Is dit langer dan een jaar geleden, dan kan het weg. De kans dat je het binnenkort gaat gebruiken, is dan klein. Stop tijdens het opruimen het beddengoed in de wasmachine en hang je dekens lekker uit, dan kunnen die even goed luchten. 

Waarom
Lees ook:
Waarom je geen hogedrukreiniger voor je tegels moet gebruiken

Stap 2: afstoffen

Is alle rommel de deur uit? Dan kan je beginnen aan het afstoffen. Haal alle spullen van z’n plek en maak de stofdoek licht vochtig, daarmee haal je stof het makkelijkst weg. Droog stof is namelijk moeilijk te vangen. Vergeet vooral ook niet alle ventilatieroosters mee te nemen, hier zit vaak veel stof in. Een tip van schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp: gebruik hier een oude panty voor. Panty’s worden statisch als je ze heen en weer beweegt en nemen daardoor veel stof op.

Heb jij veel kamerplanten in huis staan? Hier zit vaak ook stof op. Zet ze even lekker buiten, spray ze in met water en laat ze lekker buiten drogen. Zet ze alleen niet in de volle zon, dat is niet goed voor de planten.

Dit
Lees ook:
Dit heb je nodig voor een fijne thuiswerkplek

Stap 3: de badkamer

Ook de badkamer is part of the deal. Maak de douchekop, de douchewanden en de badkuip even goed schoon. Vergeet ook zeker niet de rest even goed af te nemen. Wil je dit vliegensvlug doen? Je leest hier hoe dat kan.

Stap 4: stofzuigen en dweilen

Is alles afgestoft en afgenomen? Dan kun je nu eindelijk beginnen aan het stofzuigen en dweilen. Met de stofzuiger ga je alle kruimels, zandkorrels, het stof en andere viezigheid na. Hierna kun je beginnen met dweilen. Probeer hier ook weer van boven naar beneden te werken. Na al het schoonmaakwerk zal je beddengoed hopelijk ook droog zijn en kun je als finishing touch je bed opmaken.

Ook moet je na de winter je plafond even checken op stofraggen en spinnenraggen. Dit kun je het beste met een uitschuifswiffer.

Heb je al deze stappen uitgevoerd? Misschien kun je als laatste nog een lekkere geurkaars branden, of geurstokjes neerzetten. Zo ruikt je huis extra lekker.