Ga naar de inhoud
Van onze partner KeukenSale

Keramisch of inductie? Dit is het verschil en hier moet je aan denken

Wanneer je een keuze moet maken voor de manier van koken in je keuken, is het goed om de verschillen tegen elkaar af te wegen. Ga jij voor een keramische of een inductiekookplaat? Wij leggen je de verschillen uit om de keuze wat makkelijker te maken!

De warmtebediening

Een inductieplaat warmt een stuk sneller op dan een keramische plaat. Daarnaast heeft een inductieplaat een snel reactievermogen, waardoor je de temperatuur goed kunt controleren. Met (kleine) kinderen is dit prettig, want de plaat is direct koud zodra je 'm uitzet. Een keramische plaat heeft dit niet. Kookt je pan met rijst over? Dan moet je bij een keramische plaat, je pan van het fornuis halen. Bij een inductieplaat zet je enkel de temperatuur lager, et voila! Het water zakt direct weer naar normale hoogte.

Energiezuinig?

Bij een keramische kookplaat is veel energie nodig om de plaat op te warmen. Daarnaast wordt de gehele kookzone verwarmd - en dus niet alleen het deel waar de pan op staat. Ook blijft een keramische kookplaat dus langere tijd warm nadat deze is uitgeschakeld, waardoor hij ook nog een hoop energie verliest.

Bij inductie wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld om de pan te verwarmen, waardoor er dus heel efficiënt gebruik gemaakt wordt van de warmte. Er is sprake van weinig warmteverlies, wat koken op inductie energiezuinig maakt.

Soorten pannen

Het nadeel van een inductieplaat is dat het dus werkt op een magnetisch veld. Je kunt niet zomaar elke pan op deze plaat zetten, want ze hebben een speciale bodem nodig om de warmte uit de plaat te kunnen vangen. Als je pannen ook lichtelijk bol getrokken zijn, kunnen ze ook niet op de inductieplaat om dezelfde reden. Ze moeten volledig glad zijn om herkend te worden door de plaat. Bij keramische kookplaten hoeft dit niet per se.

Wil je diverse kookplaten vergelijken? Check Keukensale.com voor meerdere varianten!