Ga naar de inhoud
Wonen

4 Redenen om deze maand te beginnen met je moestuin

Beeld © iStock

Het is weer tijd om met je moestuin aan de slag te gaan. Het lijkt misschien vroeg, maar je kunt maar beter op tijd zijn met de voorbereidingen om dit jaar optimaal van je moestuin te kunnen genieten.

1. De juiste zaden kiezen

Wanneer je op tijd begint met de voorbereidingen, heb je genoeg tijd om de juiste zaden te kiezen voor jouw moestuin. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheidsdatum van de zaden. Witlofzaadjes bijvoorbeeld kun je maar één jaar gebruiken. Hier kun je dus beter niet te veel van kopen. Kijk altijd goed naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Ook is het goed om te weten wat voor grond je in de tuin hebt, omdat je hier je zaden op kunt afstemmen. Meer weten over het kiezen van de juiste zaden? Lees dan hier verder!

Groen
Wonen
Groen geluk: tips & tricks voor een geslaagde moestuin

2. Indeling maken

Net als in huis kan het ook helpen om een handige indeling te maken van je moestuin. Let hierbij op de verschillende soorten gewassen en het formaat. Niet alle planten kunnen goed met elkaar overweg en daarom is het goed om te kijken welke combinaties het beste werken. Goede combinatieteelt zorgt er  ook voor dat planten minder snel ziek worden. Planten trekken met stoffen en geuren bepaalde insecten aan en dit kan voor de ene plant schadelijker zijn dan voor de ander. Zoek dit dus van tevoren goed uit.
Door daarnaast rekening te houden met het formaat van de gewassen kun je de moestuin zo efficiënt mogelijk inrichten en gaat er geen ruimte verloren.

Tomaten en komkommers kunnen niet goed tegen de kou

3. Grondbewerking

Deze maand leent zich perfect om de grond voor te bereiden. Je kunt deze tijd goed gebruiken om de bedden vrij te maken van blad en onkruid. Ook kun je zuurgraad van de bodem laten onderzoeken en eventueel verbeteren. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe moestuinseizoen in!

4. Voorzaaien

Groentes die van de zomer houden, zoals tomaten of komkommers, kunnen niet goed tegen de kou. Deze kun je dus eventueel al voorzaaien zodat ze, zodra het buiten warm genoeg is, genoeg tijd hebben om te groeien. Kweek de planten dus in huis en verplaats ze zodra het weer het toelaat naar buiten. Zo geef je de gewassen genoeg tijd om voor een goede oogst te zorgen!