Naast de heerlijke herinneringen laten de feestdagen vaak ook hun financiële sporen na. Gelukkig is januari een uitstekende tijd voor goede voornemens op financieel vlak. Krijg meer grip op je portemonnee door bijvoorbeeld deze maand eens jouw maandelijkse uitgaven en hypotheek onder de loep te nemen.
Wie het nieuwe financiële jaar goed wil beginnen, moet uiteraard wel precies weten hoe hij ervoor staat. Wat gaf jij afgelopen jaar bijvoorbeeld uit aan boodschappen, vaste lasten, vakanties en extra’s? En wat is überhaupt het budget dat je daar maandelijks aan kunt besteden? Begin daarom met het bijhouden van een (online) huishoudboekje, iets wat veel banken gratis aanbieden. Als je dat invult voor de afgelopen maanden, dan krijg je direct een helder overzicht van je vaste inkomsten en uitgaven.
Geld besparen door kritische blik
Stel jezelf enkele kritische vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met die extra zenderpakketten waar je eigenlijk maar af en toe naar kijkt? Of loopt het lidmaatschap van de sportschool maar door, terwijl je daar nooit meer bent te vinden? Zet al die extra kosten eens overzichtelijk op een rij. Zo zie je in één oogopslag allerlei nieuwe mogelijkheden om geld te besparen. Natuurlijk steken een aantal vaste kosten daar met kop en schouders bovenuit. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de hypotheek.
Onafhankelijk financieel adviseur
Voor een groot deel van de Nederlanders is de hypotheek één van de grootste kostenposten. Ben jij van plan dit jaar jouw droomhuis te kopen? Dan is het slim om nu alvast op zoek te gaan naar de beste hypotheek. Dat geldt zeker ook als jij jouw hypotheek kunt oversluiten. Maak daarbij altijd gebruik van een onafhankelijk financieel adviseur. Deze expert kan verschillende hypotheken en voorwaarden objectief vergelijken, en de hypotheek selecteren die het beste bij jouw unieke situatie past. Elke adviseur neemt uitgebreid de tijd om jouw financiële situatie goed in kaart te brengen. Bereid je goed voor op dit gesprek, en zet alle in jouw ogen belangrijke gegevens vast op papier. Noteer daarbij eventueel ook hoeveel (spaar)geld je zelf kunt inbrengen voor jouw nieuwe hypotheek. In dat geval kan jij namelijk mogelijk een lagere rente krijgen, omdat je in een lagere tariefklasse terechtkomt. Zorg uiteraard wel dat je nog een buffer overhoudt voor andere uitgaven.
Kom niet voor verrassingen te staan
Het is belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het aangeboden rentepercentage, maar ook naar de overige voorwaarden. Eén van de belangrijkste voorwaarden is de periode waarvoor het geboden rentepercentage kan worden vastgezet. Met de huidige lage hypotheekrente kan het interessant zijn om jouw rente zo lang mogelijk vast te zetten. Zo heb je voor een lange periode maximaal voordeel van de lage hypotheekrente. En in het verlengde daarvan heb je ook zekerheid over de maandlasten voor die langere periode. Zo kom je op dit vlak niet voor vervelende verrassingen te staan. Echter, het lang vastzetten van je hypotheekrente kent niet alleen maar voordelen. Als je om wat voor reden dan ook jouw hypotheek eerder moet stopzetten, betaal je mogelijk een vergoeding. Daar komt bij dat hoe langer jij de hypotheekrente vastzet, des te hoger het rentepercentage is. En natuurlijk is het ook altijd mogelijk dat de hypotheekrente in de toekomst nog verder daalt, en je dan dus een langere tijd vastzit aan een relatief hoog rentepercentage.
Als jij je goed voorbereidt en je laat informeren door een expert, dan vind je zonder twijfel een hypotheek die goed past bij jouw unieke situatie. Wil jij je nu alvast oriënteren? Lees meer op Reaal.nl/wonen.