Van onze partner VELUX

Verbouwplannen? Vergeet het binnenklimaat dan niet

13 januari 2020 09:17 Aangepast: 31 maart 2020 11:31
Beeld © VELUX Groep

Loop jij al tijden met het idee om jouw huis een metamorfose te geven, en gaat het er in deze gekke tijd van 'thuis-quarantaine' dan eindelijk van komen? Of het nu om een grote opknapbeurt gaat of slechts om een kleine huisklus, jouw thuis gaat een stuk mooier worden. En als je dan toch bezig bent, vergeet dan vooral ook niet te kijken hoe het ervoor staat met het binnenklimaat.

Met z’n allen brengen we maar liefst 90% van onze tijd binnen door, we zijn dus een echte ‘Indoor Generation’ te noemen. Daarom is het creëren van een gezond binnenklimaat essentiëler dan ooit tevoren. Doe je dat namelijk niet, dan is de kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen aanzienlijk. Helaas is de lucht binnenshuis vaak slechter dan we denken. Hoe te zorgen dat jouw woning gezond wordt? Dat is makkelijker dan je zou denken. We geven praktische tips om het leefklimaat een metamorfose te geven.

Bacteriën eruit, extra zuurstof erin

Wat je ook wilt verbouwen, kijk sowieso eens naar de mate van frisse lucht in je huis. Laat jij jouw huis regelmatig lekker doorluchten door de ramen en eventueel deuren open te zetten? Doe je dit niet, dan kan jouw woning niet voldoende ventileren, en blijven vervuilde lucht en vocht in huis hangen. Ventilatie is juist belangrijk voor een gezond binnenklimaat en dus voor jouw gezondheid. Krijg je het ventileren maar niet in je dagelijkse routine? Geen probleem. Kies dan voor een automatisch systeem, zoals het VELUX ACTIVE home automation systeem. Een module dat het CO2-gehalte, de luchtvochtigheid en temperatuur in huis meet, en op basis van de online weersverwachting bepaalt of de ramen opengezet moeten worden.

Verdien je verbouwing terug

De dure decembermaand is net achter de rug, en dan heb je ook nog een verbouwing in het verschiet. Gelukkig hoef jij jouw verbouwplannen niet te laten voor wat ze zijn. Tot en met eind juni maak jij namelijk kans op één van de VELUX Verbouw Bonussen ter waarde van €5000, waarmee jij een gezond binnenklimaat kunt realiseren.

Meer daglicht versus meer verduistering

Bovenaan de lijst van verbouwplannen staat de wens om het welzijn in huis te verhogen. Uit de Healthy Homes Barometer blijkt dat 73% van de respondenten het gevoel van thuiscomfort wil verhogen door hun huis te renoveren. Het creëren van meer ruimte en het binnenlaten van meer daglicht dragen hier sterk aan bij. Daglicht in huis maakt ons energieker en maakt dat we lekkerder in ons vel zitten. Zorg ervoor dat er genoeg daglicht binnenkomt op de plekken waar jij in huis de meeste tijd doorbrengt. Dit geeft niet alleen een goed gevoel, maar zorgt in de winter ook nog dat je huis gratis opwarmt door zonnewarmte. Lukt dat niet door wat restyling in het huis door te voeren, dan is het een goede optie om een extra (dak)raam, dakkapel of lichtkoepel te plaatsen.

Naast daglicht overdag doet het ons goed om ’s nachts voor complete verduistering in de slaapkamer te gaan. Goede slaapomstandigheden creëer je met comfortabele temperaturen, 100% duisternis en volledige rust. In een dergelijke omgeving ervaart meer dan de helft van de mensen dat ze meer energie hebben. Met verduisterende gordijnen houd je zelfs het licht van lantaarns buiten de deur. Sweet dreams gegarandeerd!

Creëer een urban jungle

Ze fleuren het huis niet alleen op, ze zijn ook nog eens multifunctioneel: planten. Planten zorgen voor sfeer, voor rust, minder stress, meer energie en vooral een extra positieve boost. Maar daar blijft het niet bij. Zo maken planten de lucht gezonder doordat CO² effectief in zuurstof wordt omgezet, wordt de luchtvochtigheid verbeterd, en zijn er luchtzuiverende planten die smerige chemicaliën en schimmels uit de lucht filteren. Win-win-win dus. Als je dan toch bezig bent met de metamorfose, haal dan gelijk wat sansevieria’s, varens en klimop in huis. Een leuke finishing touch waarmee je het binnenklimaat gezonder maakt met een relatief kleine investering.

Temperatuur op peil

Tot slot dient voor het verbeteren van het leefklimaat de temperatuur binnenshuis onder de loep te worden genomen. Zorg ervoor dat de temperatuur altijd zo constant mogelijk is en vooral niet te laag wordt gezet. Van plan om vloerverwarming in huis te leggen? Let er dan op dat de temperatuur altijd zo rond de 19 à 20 °C ligt. Bij radiatoren is de ideale temperatuur voor een gezond binnenklimaat rond de 21 à 22 °C. Maar dat is niet het enige. Tegenwoordig zijn onze woningen zo goed geïsoleerd dat er – in subtropische zomers als de afgelopen jaren – oververhitting kan ontstaan. Iets wat alles behalve gezond is. Daarom is het slim om in de warme zomermaanden je huis op temperatuur te houden door overdag de zonnewarmte met bijvoorbeeld een zonwering buiten te houden, en je huis ’s avonds door te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Kijk voor meer informatie over oplossingen voor een gezonder binnenklimaat op velux.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore