Brandveiligheid

Laat het feest niet ontvlammen

24 december 2019 22:22 Aangepast: 25 december 2019 07:41
Beeld © iStock

Tijdens de feestdagen zijn we natuurlijk bezig met lekker eten, gezelligheid en sfeer. Kaarsjes aan dus, en pannen op het vuur! Maar houd je daarbij wel de brandveiligheid in de gaten? Eigen Huis & Tuin zet 5 veelgemaakte en gevaarlijke fouten op een rij.

1. Aangekoekte oven

Er wordt goed gebruik gemaakt van de oven tijdens de feestdagen. Dit is voor velen een reden om de oven hierna pas een grote schoonmaakbeurt te geven. Dit kun je toch beter vóór de feestdagen doen, omdat het ontzettend brandgevaarlijk is. Aangekoekte resten kunnen in de oven branden, waardoor ze vlam kunnen vatten. Zeker wanneer jouw oven overuren draait, kan dit zomaar gebeuren! Zorg dus dat je de schoonmaakbeurt van tevoren inplant, om brand te voorkomen.

2. Brandbare kleding tijdens het koken

Met de feestdagen willen we er op ons allerbest uitzien, dus hijsen we ons in mooie pakken, prachtige jurken en accessoires. Dit is alleen niet zo handig wanneer je nog uren in de keuken moet staan. Veel jurken zijn gemaakt van synthetische stof die snel vlam vat. Dit kan dus snel fout gaan tijdens het koken! Onze tip: kleed je pas netjes aan nadat je klaar bent in de keuken. Dat voorkomt ook dat je onder de vlekken aan tafel verschijnt. Let daarnaast natuurlijk ook aan tafel goed op met je kleding bij de kaarsjes. 

3. Gourmetbranders omgooien of bijvullen

De meest gemaakte fout tijdens het kerstdiner met gourmet of kaasfondue: de branders bijvullen terwijl ze branden. Vaak is niet te zien of de vlam nog brandt of niet, waardoor mensen vrij snel spiritus erbij gooien. Dit is de grootste fout die je kunt maken, omdat er een steekvlam kan ontstaan. Een andere fout met het gourmetstel of kaasfondue is het omgooien van de branders. Veel mensen hebben met kerst decoratie op tafel en een mooi tafelkleed, wat direct vlam vat wanneer je de brander omgooit. Onze tip: koop een elektrische gourmetplaat en bespaar jezelf deze fouten.

4. Vuurwerk verkeerd opbergen

Wanneer het tijd is om vuurwerk te kopen, nemen mensen verkeerde beslissingen wanneer ze het gaan opbergen. Het is het beste om dit niet in huis of in je auto op te bergen, maar bij voorkeur in een schuur, berging of garage. Dit is een stuk veiliger dan in je directe omgeving. Zorg dat het droog blijft, want nat vuurwerk kan je vuurwerk niet alleen verpesten, maar het maakt het ook onvoorspelbaar bij het afsteken.

5. Verlengsnoer niet uitgerold

Superhandig, een verlengsnoer om een haspel. Helaas vergeten veel mensen dat dit erg brandgevaarlijk is. Het snoer rondom de haspel wordt warm, wat ervoor kan zorgen dat het smelt. Dus wanneer je de lampjes voor de kerstboom aan wilt zetten of je gourmetstel aanzet in combinatie met een verlengsnoer, rol deze dan volledig uit!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore