Van onze partner Reaal

3x meer kans op schade tijdens oud & nieuw: dit kan je doen!

25 december 2019 06:00 Aangepast: 27 december 2019 09:55

Een vuurpijl door je raam loopt lang niet altijd af met een sisser. Tijdens oud en nieuw is de kans op schade aan en in jouw woning drie keer zo groot als normaal. Als je daar nú even aan denkt, bespaar je jezelf straks mogelijk veel ellende.

Even je raam openzetten terwijl je oliebollen staat te bakken? Voor je het weet schiet er een vuurpijl naar binnen! En die komt lang niet altijd in het beslag terecht.. Met oud en nieuw loop je tot wel drie keer meer kans op schade aan je inboedel dan op een normale dag, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Voor de kerstdagen zijn er geen specifieke cijfers, maar ook dan is het aantal schademeldingen flink hoger dan normaal. Duizenden Nederlanders zitten daardoor na de feestdagen met een flinke financiële kater, die landelijk kan oplopen tot twintig miljoen euro. En geloof ons: dat wil je niet. 

Leuk of meuk: kaarsen op tafel

De donkere dagen tussen kerst en oud & nieuw zijn bij uitstek geschikt om lekker te cocoonen. Samen knus op de bank, sfeervol muziekje op de achtergrond en als het gaat schemeren natuurlijk alle kaarsen aan. De kaarsen in die mooie groene kerstkrans zijn al een stuk korter geworden maar ze gaan vast nog een avondje mee. Als je samen even de hond hebt uitgelaten, staat de kamer opeens vol met rook. Gelukkig was je terug voordat de nieuwe eikenhouten tafel vlam kon vatten.. Maar op de plek waar de kerstkrans stond, zit nu wel een grote zwarte brandvlek.

Gezellig? Zeker! Handig? Nee!

Met je hele familie of al je vrienden bij elkaar, dat doe je bij uitstek tijdens de feestdagen. Uitgebreid tafelen, een flesje écht goede wijn erbij en de rest van de avond lekker bijpraten, tot het tijd is voor champagne en vuurwerk om de jaarwisseling te vieren. Maar terwijl je gezellig aan het gourmetten bent, struikelt iemand over het snoer en belandt een pannetje vet op je mooie hoogpolige vloerkleed. 'Onschuldige' sterretjes kunnen lelijke brandvlekken in je feestelijke outfit achterlaten. En terwijl je met je gezelschap het jaar doorneemt, gooit je kleuter de antieke vaas van oma om. Zo sta je op 1 januari opeens voor onverwachte kosten, argh!

Controlfreak

Gelukkig kun je vooraf veel doen om eventuele schade te beperken. Plak op oudjaar in ieder geval je brievenbus dicht, of verwijder deze als dat mogelijk is. Kijk uit met kaarsen, olielampjes en andere gezellige lichtjes. Zelfs als je maar even niet oplet, kunnen die grote schade veroorzaken. Rol het verlengsnoer voor het gourmetstel helemaal uit, om te voorkomen dat het snoer smelt, maar zorg wel dat niemand er over kan struikelen.

...en beperk de schade

Tijdens de feestdagen komen ‘kleine ongelukjes’ net iets vaker voor dan normaal. En ook een ongelukje met een glas wijn, kerstkaars of sterretje zorgt al snel voor honderden euro’s schade. Je kunt zelf heel veel doen om de kans dat het fout gaat tot een minimum te beperken. Als als het dan toch fout gaat, wil je natuurlijk ook zeker weten dat alles financieel in orde komt. Bij Reaal kun je ook kiezen voor een allrisk inboedelverzekering en een buitenhuisverzekering. Dat is dan lekker geregeld!

Regel daarom nu meteen een goede inboedelverzekering. Lees meer op www.reaal.nl/wonen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore