Van onze partner Keukensale

Een keukeneiland in je keuken? Dit zijn de do’s & don’ts

15 januari 2020 06:04 Aangepast: 15 januari 2020 14:43
Beeld © Eigen Huis & Tuin

Op zoek naar een nieuwe keuken of verdient de huidige keuken een nieuwe look? Grote kans dat je hebt nagedacht om een keukeneiland te laten plaatsen. Mocht je voor een keukeneiland willen gaan, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Reken ruim 

Een keukeneiland kan je zo groot maken als je zelf wilt, maar er moet vanzelfsprekend wel genoeg ruimte zijn om het eiland te plaatsen. Ruimte om de keukenkasten open te doen, om apparatuur makkelijk te kunnen bedienen en om eventueel aan het eiland te zitten. Reken minimaal een meter rondom het hele keukeneiland, zodat je zeker weet dat je goed zit. Letterlijk! 

Don't be square...of toch wel?

Keukeneilanden zijn er in alle vormen en maten. Wist je bijvoorbeeld dat het niet per se een vierkant of rechthoekig eiland hoeft te zijn, maar je ook voor een keukeneiland met hoek kan kiezen? Zoals je leest, zijn er genoeg mogelijkheden. 

Schiereiland

'Schiereiland?' Jazeker. Wellicht een ietwat opvallende benaming, maar in de keukenwereld weet men precies waar je het over hebt. Jouw keukeneiland als schiereiland laten plaatsen, betekent dat het aan één kant vastzit aan een muur. Je kunt jouw keukeneiland ook als verlengde van het keukenblok laten plaatsen. Op deze manier creëer je een L- of U-vormige keuken, waarvan één zijde los van de muur staat.

Keuken- of kookeiland

Ze klinken wellicht hetzelfde, maar er zit wel degelijk verschil in. In een keukeneiland zit namelijk niet altijd apparatuur, in een kookeiland wel. Dit is iets waar je vooral voor het aanleggen van de leidingen en eventuele wateraanvoer en -afvoer rekening mee moet houden. Daarnaast is de vraag of je aan het kookeiland wil kunnen eten én het gasfornuis op het eiland wil plaatsen. Wil je dit zorg dan dat er genoeg ruimte is om ‘veilig’ te kunnen zitten en eten zonder dat jij of jouw gasten onder de vetspetters komen te zitten.

Zou jij ook wel voor een keuken- of kookeiland willen gaan? Ga naar Keukensale voor meer informatie op advies op maat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore