Wonen

4 tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur

05 december 2019 07:07 Aangepast: 05 december 2019 09:12
Beeld © Eigen Huis & Tuin

Ga je verhuizen of wil je jouw interieur helemaal omgooien? Dan ben je vast je hoofd aan het breken over welke kleuren je wil gaan gebruiken. Eigen Huis & Tuin spreekt styliste Denise van den Berg over verschillende manieren om de perfecte kleurencombinaties te kiezen.

1. Je persoonlijke voorkeur

Smaken verschillen en iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft het kleurgebruik in het interieur. Maar ook je persoonlijke smaak kan in de loop van de tijd veranderen en dus is het belangrijk dat je je goed oriënteert voor je aan de slag gaat. Tip van Denise van den Berg: "Maak op Pinterest een bord ‘kleuren’ en verzamel hierin alles wat je mooi vindt aan gekleurde wanden. Als je bord enigszins gevuld is, zal je zien dat er één kleur telkens terugkomt, dat is dan duidelijk jouw favoriete kleur." Of toch in ieder geval van dit moment. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Terug naar de natuur (in je interieur)

2. Complementaire kleuren combineren

Houd je van een uitdagend interieur met een levendige uitstraling? Dan passen complementaire kleurcombinaties wellicht goed bij jou. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel en zorgen voor een groot contrast. Je kunt bijvoorbeeld blauw met oranje combineren of rood met groen, deze combinaties geven een krachtige uitstraling.

Als je kleuren kiest die super dicht bij elkaar liggen, moet je er volgens Denise wel voor zorgen dat ze genoeg contrast hebben. "Neem bijvoorbeeld van de ene kleur een lichte variant en van de andere een donkere." Als je dat niet doet dat lijkt het al snel dezelfde kleur, dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Harmonieuze kleuren

Als je je interieur liever wat rustiger houdt, kun je kiezen voor harmonieuze kleuren. Dit zijn de kleuren die naast elkaar op de kleurcirkel liggen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor rood-oranje of groen-geel. Het is mooi om deze dan vervolgens te combineren met neutrale tinten zoals wit of grijs. Met harmonieuze kleuren creëer je een fijne en huiselijke sfeer in jouw interieur. "Momenteel zien we veel terra-tinten, deze combineren erg mooi met de neutrale tinten." Ook kun je deze volgens Van den Berg makkelijk terug te laten komen in accessoires.

4. Ton sur ton

Het is niet altijd nodig om met verschillende kleuren te werken. Ook met ton sur ton tinten, ook wel toon op toon, kun je een supermooi effect creëren in jouw interieur. Je kunt gaan voor één kleur en deze aanbrengen op zowel muren als raamwerk en kasten, zo krijg de kleur toch elke keer net even een andere uitstraling door de verschillende ondergronden.  

Wil je meer kleurnuances creëren? Dan kun je ook werken met lichte en donkere tinten van deze kleur. Met toon op toon kleuren krijgt je interieur een rustige, kalme uitstraling en ontstaat er een mooi geheel in je interieur. Zo is het volgens Denise bijvoorbeeld erg leuk om met verschillende blauwtinten te werken. Een blauwe muur kan prima samen met een blauw vloerkleed en verschillende blauwe kussens op de bank. "Op deze manier heb je wel veel kleur in je interieur, zonder dat het te druk wordt!" 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore