Tuinieren

Zo krijg je een groene vijver weer helder

03 december 2019 09:09 Aangepast: 03 december 2019 11:37
Beeld © Riccardo Chiarini - Unsplash

Is je vijver helemaal groen en troebel geworden? Superzonde natuurlijk! Gelukkig is het best makkelijk op te lossen. Eigen Huis & Tuin zet een aantal tips voor je op een rijtje.

Oorzaak groene vijver

De oorzaak van een groene vijver is zweefalg. Dit is een klein plantje dat niet veel nodig heeft om te kunnen groeien. Als de omstandigheden in de vijver voor de meeste planten niet optimaal zijn, groeit zweefalg juist gestaag door. Zo neemt het alles over: het water kleurt groen en ziet er niet meer fris uit.  

Voor helder water voldoet je vijver aan de volgende drie punten: groeiende zuurstofplanten, voldoende CO2 en voldoende mineralen. Als deze driehoek verstoord raakt, ziet de zweefalg z'n kans schoon. Op deze manieren los je dit op:

1. Verbeter de waterhardheid

Om een groene vijver weer helder te krijgen, is hard water nodig. In zacht water komen voornamelijk zweefalgen voor en geen zuurstofplanten. Omdat regenwater zacht is, bestaan vijvers vaak uit minder hard water dan zou moeten. Door de vijver te behandelen met bijvoorbeeld Mineral Clay kun je de hardheid weer op pijl brengen.

2. Voldoende CO2

Het is belangrijk dat er voldoende CO2 in het water aanwezig is. Genoeg CO2 zorgt er namelijk voor dat zuurstofplanten goed kunnen groeien en deze zorgen weer voor een heldere vijver. Meer zuurstof creëer je door het plaatsen van een biologisch filter van bodemsubstraat en door te zorgen voor genoeg watercirculatie. Ook kun je met het onderhoudsmiddel KH-Extra gelijk extra CO2 aan het water toevoegen.

3. Zweefalgen bestrijden

Zorg dat je alle zweefalgen verwijdert uit de vijver. Dit kun je doen met een zweefalgen pakket, deze doodt de zweefalgen en sommige pakketten verbeteren ook gelijk de waterhardheid en het CO2 gehalte.

4. Zuurstofplanten

Wanneer de groene vijver weer mooi helder is, kun je nieuwe zuurstofplanten plaatsen. Let goed op of al het zweefalg weg is voor je zuurstofplanten plaatst, anders is er nog te weinig CO2 voor de zuurstofplanten om te groeien.

Nu de driehoeksverhouding weer in orde is kun je weer genieten van een prachtig heldere vijver!

Bekijk ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore