Wonen

Verwarming aan? Houd je planten blij

21 november 2019 12:12 Aangepast: 22 november 2019 11:13
Beeld © iStock

Buiten is het koud, dus binnen gaat de verwarming een graadje hoger. Comfortabel voor jou, maar niet zo voor je planten. Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem weet hoe je ze toch gelukkig en gezond houdt.

Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem weet als geen ander wat je kunt doen om je planten te beschermen tegen de warmte en droge lucht van de verwarming. We vroegen haar om advies: 

Uit de buurt van de (warme) verwarming

"Geen enkele plant is er fan van om vlak boven de verwarming te wonen. Maar ik kan me wel voorstellen dat planten met dikke bladeren, zoals Hoya’s en de Ficus elastica, cactussen en vetplanten er minder last van hebben. Deze zouden best in de buurt van de verwarming kunnen staan, maar zorg dat er niks direct boven de verwarming staat of hangt."

Luchtvochtigheid

Volgens Naomi is het voornaamste probleem met de verwarming dat het de luchtvochtigheid in huis beïnvloedt. Deze zakt namelijk flink. "Wat je dan zal merken is dat de planten met dunne bladeren gaan krullen. Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te kunnen houden." Ontdek je van die bruine randjes bij je plant, dan is dit helaas niet meer te herstellen. "Ook bij mij gebeurt dit elk jaar en ik knip die randjes er altijd gewoon vanaf." Hoewel dit niet per se de bedoeling is, ziet je plant er wel gelijk veel beter uit.

"De lagere luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat beestjes zoals spint en trips sneller groeien en makkelijker verspreiden naar andere planten. Het is dus belangrijk dit ook goed in de gaten te houden en geregeld preventief met een groene zeep/spiritus oplossing te sprayen."

Luchtvochtigheid verhogen

Gelukkig kun je zelf ook preventief de luchtvochtigheid in je huis verhogen. Hier heeft Naomi een aantal handige tips voor:

  • Hang waterbakjes aan je verwarming (of leg ze in de vensterbank boven de verwarming) en vul ze regelmatig bij. Let hierbij wel op dat je niet deze fout maakt.
  • Vul schaaltjes met steentjes of korrels en vul deze met water. Zet vervolgens je plant hierop. Dit schijnt de luchtvochtigheid rond je planten te verhogen. Let er wel op dat de pot niet in het water leunt, anders krijg je wortelrot.
  • Sproei je planten regelmatig met (het liefst ontkalkt) water. Minimaal één keer per week, maar liever nog vaker.
  • Zet de afzuigkap eens niet aan als je kookt.
  • Douche met de badkamerdeur open.
  • Laat de fluitketel wat langer koken voor je ‘m van het vuur haalt.
  • Hang je was te drogen in huis, het liefst in de ruimte waar veel planten staan.

Planten verplaatsen

Staan er planten in de buurt van de verwarming? Dan is het handig je planten een nieuw plekje te geven als je de verwarming in het najaar weer hoog draait. "Het beste kun je die planten in één keer een nieuwe plek geven. Sommige planten -zoals de Ficus benjamina, Bonsai en lidcactussen- zijn nogal diva’s als het om verplaatsen gaat. Ze laten hun bladeren vallen of weigeren te bloeien als ze te vaak worden verplaatst. Dus als je het verplaatsen kunt beperken tot maximaal twee keer per jaar, dan komt dat alleen maar ten goede van de planten." 

Tocht

"Veel planten hebben last van tocht, of het nou zomer of winter is. Maar heb je een wat ouder huis waar het veel tocht, is het een kwestie van uitproberen welke planten er goed in je huis passen. Planten met dunnere bladeren zullen het dan misschien minder goed doen, terwijl planten met stevigere bladeren echt geen last hebben van een beetje tocht. Denk hierbij aan Hoya’s, Strelitzia’s en natuurlijk cactussen en vetplanten." Daarnaast moet je er volgens Naomi ook rekening mee houden dat tocht er ook voor zorgt dat beestjes zich makkelijker kunnen verspreiden van plant naar plant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microscoop laat planten praten

Rustperiode

Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, gaan in de winter in rust. "Ik raad aan deze planten wat koeler en donkerder te zetten. Ook dit is handig om te onthouden tijdens het herinrichten van je plantensetting in huis."

Het Plantenasiel

Meer weten over het Plantenasiel? Je leest er hier meer over. Kun je zelf wel wat plantenhulp gebruiken? Houd dan hun Facebookpagina in de gaten voor diverse workshops over kamerplantenverzorging of kom naar de Groene Open Dag!

Bekijk ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore