Wonen

Zo houd je je klimop in toom

12 november 2019 13:13 Aangepast: 12 november 2019 14:49
Beeld © GettyImages

Klimop is een van de favoriete klimplanten van hovenier Lucas Lens, vooral in het najaar wanneer ze prachtig in bloei staan. Maar lang niet iedereen is fan van deze groeigrage plant. Lens beantwoordt daarom de vragen van een aantal lezers.

Onlangs vertelde hovenier Lucas Lens in dit artikel van Eigen Huis & Tuin waarom hij zo’n groot fan is van de Hedera helix, oftewel: klimop. Volgens hem is het de ideale plant voor in bijna elke tuin. Toch zorgde dit artikel voor een hoop reacties en vragen op social media. Veel mensen blijken moeite te hebben met het snoeien van de plant, of hebben last van een overwoekerende klimop van hun buren.En dus geeft Lens hier een reactie op de meestgestelde vragen:

Wat als de klimopplant van je buren jouw tuin overwoekert?

"In dat geval kun je het best even met je buren in gesprek gaan en overleggen hoe het onderhoud van de plant wordt aangepakt en wie het bijhoudt natuurlijk."

Hoe zorg je ervoor dat klimop je schutting niet aantast?

"Dat gaat niet. De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil." 

Hoe krijg je klimopresten van je muur af?

In het vorige artikel over klimop legde Lens uit dat je klimop het beste kunt weghalen wanneer de plant nog 'vers' is, anders is het bijna niet te doen. "Is dat bij ons als hoveniers het geval, dan kunnen we niks anders doen dan de restanten laten zitten. Met de tijd zullen de restanten grotendeels wegrotten en ook makkelijker van de muur te verwijderen zijn. Mocht men de oppervlakte echt helemaal schoon willen hebben, dan raad ik toch aan een gevelreinigingsbedrijf te raadplegen."

Klimop groeit overal doorheen. Wat doe ik daaraan?

Ook kreeg Eigen Huis & Tuin reacties van mensen die niet zo dol waren op de plant. Zo schreef een lezer op Facebook dat ze vervelende ervaringen met klimop heeft, omdat de plant van de buren op een gegeven moment zelfs uit haar stopcontacten zou zijn gegroeid. Hier heeft Lens een verklaring voor: "Oei, wat een verhaal! In deze situatie raad ik toch aan een keer grondig onderhoud te plegen. En dit vooral ook te blijven herhalen. De uitlopers van de klimop die de grond raken kunnen inderdaad wortel schieten en zich een weg banen onder de grond. Deze uitlopers worden ook wel afleggers genoemd. Bij het onderhoud van de klimop is het verstandig om ter hoogte van de snoeilijn deze afleggers af te steken en te verwijderen. Op deze manier voorkom je dat de plant op plekken komt waar je hem niet wil hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Maak je tuin klaar voor de kou

Klimop heeft juist ontzettend veel onderhoud nodig!

"Uiteraard is het onderhouden van de tuin, waaronder de klimop, wel echt de kern van een mooie tuin. De natuur is namelijk supersterk en wij werken dan ook vanuit de insteek: één jaar géén onderhoud betekent drie jaar met terugwerkende kracht alles weer binnen de perken zien te krijgen. Zelf zetten wij de klimop in het voorjaar het liefst zo ver mogelijk terug, zelfs tot op de stam. Daarna groeit hij hard en zal je in de zomer ongeveer hetzelfde moeten doen. Afhankelijk van hoe strak je hem wil hebben kun je tussentijds de lange sprieten wegsnoeien."

Wat kun je doen als je klimop juist niet goed groeit?

"Er zijn veel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je plant slecht groeit. Planten zijn immers overgeleverd aan de elementen. Door ervoor te zorgen dat de plant tijdens het aanplanten in nieuwe tuinaarde komt te staan en af en toe bij te voeden en kalken als dit nodig is, geef je de klimop een goede start." 

Meer handige tips van Lucas Lens lezen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore