Smårt høme

Getest: je slaapkamer slim maken met IKEA

15 november 2019 09:56 Aangepast: 18 november 2019 07:37
Beeld © Bright

Bram heeft zijn slaapkamer voorzien van Ikea-gadgets: slimme gordijnen aan de muur, een slimme speaker op het nachtkastje met daarin een slimme lamp. Maar werkt het wel zo lekker samen?

Sinds kort is het mogelijk om de slimme speaker van Sonos en Ikea, de Symfonisk, toe te voegen aan de Ikea Home Smart-app. Hiermee zou het mogelijk worden om alle slimme apparaten van Ikea aan elkaar te koppelen en met elkaar te laten praten. Bram testte of dat in de praktijk wel zo makkelijk ging:

Ikea-app is rommelig

Het aansluiten van de losse apparaten gaat behoorlijk gemakkelijk. Zowel bij de lamp, de rolgordijnen (beide via de Ikea Home Smart-app) als de speaker (via de Sonos-app) volg je gewoon de gebruiksaanwijzing, waarna je alle apparaten in de Home Smart-app terug ziet.

Daarna wordt de Ikea-app een beetje een rommeltje. De app is net geüpdatet maar verdient alweer een nieuwe update, want de teksten schalen niet lekker en apparaten als rolgordijnen en signaalversterkers vallen onder het kopje 'verlichting'. Je raakt snel de weg kwijt in de app, waarbij de home-pagina lijkt op het instellingenmenu, terwijl het instellingenmenu moeilijk te vinden is.

Bij het slepen van de juiste apparaten in de juiste digitale kamers, zoals in dit geval de kamer die ik 'Slaapkamer' heb genoemd, gaat het helemaal mis. De rolgordijnen lopen vast in de app, waarna ik de gordijnen opnieuw moet installeren. Uiteindelijk blijkt het voor de werking niet nodig om alles in één 'kamer' te plaatsen, maar het zorgt er wel voor dat erg onoverzichtelijk wordt.

Timers

Dan komt het aan elkaar verbinden van de apparaten via de app. Mijn doel is om op 7 uur 's ochtends gewekt te worden door zowel mijn lamp, als mijn rolgordijnen, als mijn speaker. Het instellen van timers voor de lamp en de rolgordijnen gaat makkelijk (via het klok-icoontje bovenin de home-pagina van de app), maar het instellen van een 'tijdsschakelaar' voor de speaker blijkt nog niet mogelijk via de app, terwijl dit wel zo aangekondigd was. In de FAQ lees ik dat dit waarschijnlijk later toegevoegd wordt.

Om deze testopstelling toch nog mogelijk te maken, moet ik uitwijken naar de Sonos-app om daar een alarm in te stellen. Dit werkt en alle apparaten schieten tegelijkertijd aan, maar het is jammer dat ik niet alles in één app kan doen. Als het dan werkt, voelt het best futuristisch. Nu maar hopen dat alles blijft werken, want ik durf de app niet meer aan te raken.

Des Ikea's

Ikea heeft het slimme huis zeker een stuk dichterbij de gewone mens gebracht, maar je moet wel nog steeds van rommelen met technologie houden wil je het allemaal voor elkaar krijgen. De Ikea Home Smart-app kan nog niet zo gek veel. Als het je lukt is het enig, maar je doet er wel flink wat langer over om het in elkaar te sleutelen dan je verwacht. Maar dat is bijna typisch Ikea.

Geen video missen? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van