Wonen

Duurzaam & stijlvol wonen doe je zo

07 november 2019 14:14 Aangepast: 07 november 2019 15:35
Beeld © Eigen Huis & Tuin

Wil je graag een beetje verantwoord interieur, maar ook hip en comfortabel wonen? Eigen Huis & Tuin sprak met Marieke Eyskoot, expert op het gebied van duurzame mode en lifestyle, en vroeg haar hoe je dat aanpakt.

Duurzaam en bewust wonen is een absolute woontrend voor 2020. Het was afgelopen jaar al een belangrijk thema in de interieur- en designwereld en de verwachting is dat die doorzet. Sterker nog, het wordt volgens Marieke Eyskoot de nieuwe manier van leven.

Een goed gevoel Veel mensen vinden het belangrijk om te weten waar producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Men wil producten kunnen kopen met een goed gevoel. Hoe producten het milieu beïnvloeden speelt dus een steeds grotere rol. En duurzaam hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, er zijn verschillende manieren waarop je bewuster om kunt gaan met jouw interieur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kijkje nemen in duurzaam huis: 'We betalen 15 euro per maand'

Tweedehands

Als je echt voor duurzaam wilt gaan, dan kun je eigenlijk altijd het best kiezen voor tweedehands spullen. "Eigenlijk is alles er al en is het dus niet nodig om nieuwe spullen te kopen", zegt Marieke Eyskoot. En dat bewijs levert ze zelf: in haar eigen huis is alles tweedehands, inclusief de eikenhouten vloer. Duurzaam en het scheelt ook nog eens een hoop geld!

Duurzame productie

Kun je niet alles tweedehands vinden? Ga dan opzoek naar duurzame producten. Dat zijn spullen die duurzaam geproduceerd zijn en maar langzaam slijten zodat je er lang mee kan doen. Meubels die bijvoorbeeld gemaakt zijn van gecertificeerd hout zoals teakhout zijn een prima keuze. Dit hout komt namelijk uit een duurzaam beheerd bos. Ook meubels die gemaakt zijn van gerecycled materiaal zijn verantwoord.

Duurzame producten kun je vinden bij gespecialiseerde bio bouwmarkten en webshops. Ook lokale producten zijn een stuk beter voor het milieu, vertelt Marieke. Koop je meubelen dus bij winkels die de producten in Nederland of Europa produceren. "Zo steun je ambachtslieden en het scheelt vervoer dus is beter voor het milieu."

Tips van Marieke Eyskoot

Met deze tips zorg je dat je interieur zo min mogelijk een belasting is voor het milieu:

1. Isolatie

Zorg dat je je huis goed isoleert. Isolatie is één van de belangrijkste dingen om te doen als je duurzamer wilt leven. Daarnaast is het ook fijn voor jezelf omdat je een hoop tocht buiten de deur houdt en veel geld bespaart. Isoleer goed onder de deuren en plak reflecterend folie achter de radiotoren. Zo blijft je huis warm zonder dat je de thermostaat omhoog moet draaien.

2. Keukenapparaten

Waar het kopen van tweedehands spullen in de meeste gevallen duurzaam is, geldt dit volgens Eyskoot niet altijd voor keukenapparatuur. Te oude koelkasten en dergelijke verbruiken vaak meer energie, dus is de aanschaf van een nieuw exemplaar dan vaak milieuvriendelijker.

3. Geen plastic vloeren

Plastic vloeren zijn zowel voor jezelf als voor het milieu niet aan te raden. Doordat je over de vloeren heenloopt kunnen er plastic deeltjes loslaten die via lucht in je lichaam terecht kunnen komen, niet echt goed voor je gezondheid dus! Je kunt dus beter kiezen voor gecertificeerd en gerecycled hout of natuursteen.

4. Verwarming

Zet je verwarming lager, 18 of 19 graden is meestal hoog genoeg. Als je dat te koel vindt, biedt een warme trui uitkomst. Naast dat het duurzamer is om de verwarming lager te zetten, bespaar je ook energie. Zet je je verwarming één graad lager dan bespaar je al 7% energie en dus ook CO2 uitstoot. Ook als je het koud hebt in bed kun je beter kiezen voor een warm kruikje in plaats van de verwarming omhoog draaien. 

5. Verf

Is je interieur toe aan een nieuw kleurtje? Kies dan voor natuurlijke verf zonder schadelijk chemicaliën. Dit is beter voor jezelf en beter voor het milieu! Natuurlijke verf is onder andere verkrijgbaar bij: Fairf, Auro en Aquamaryn.

Wil je meer tips? Lees dan het boek van Marieke: Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle.

Bekijk ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore