Wonen

De perfecte werkplek

29 oktober 2019 13:13 Aangepast: 30 oktober 2019 08:02
Beeld © iStock

Bij de helpdesk van Eigen Huis & Tuin komen veel vragen over inrichting, styling en klussen binnen. Ook over het inrichten van een fijne werkplek thuis. Hieronder vind je de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen.

Of je nou de files mijdt door vanuit huis te werken, graag knutselt en fröbelt of je eerste roman aan het schrijven bent: een goede werkplek in huis stimuleert de creativiteit en concentratie. Daarom geeft Eigen Huis & Tuin in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe creëer ik een werkplek in een kleine ruimte?
2. Hoe zorg ik voor een rustgevende werkkamer?
3. Wat is een normale hoogte van een bureau? 
4. Hoe zorg ik voor genoeg opbergruimte? 
5. Hoe maak ik mijn werkplek functioneel en gezellig?

Zit het antwoord op jouw vraag er nog niet bij? Dan kan je terecht bij de Helpdesk!

1. Hoe creëer ik een werkplek in een kleine ruimte?

Wanneer je een klein huis hebt, is het soms best lastig om alles een plek te geven. Helemaal als je ook nog een plekje wilt waar je rustig kunt werken. Gelukkig zijn hier wel wat oplossingen voor!

 • Onder een trap – Heb je een open trap en heeft de ruimte daaronder niet echt een functie? Juist dit kan een perfecte plek zijn om een bureau neer te zetten of een plank op maat onder te maken. 
 • Multifunctionele bureaukast – Als je geen ruimte hebt voor een bureau én een kast, waarom zou je ze dan niet combineren? Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk één plank van een boekenkast wat langer maken, zodat je een klein, maar effectief bureau hebt!
 • Een simpel plankje – Een werkplek hoeft natuurlijk niet een heel groot bureau te zijn. Het kan ook gewoon een klein, simpel plankje zijn die je aan de muur bevestigt. Zo heb je toch een ruimte om te werken, maar neemt het niet veel ruimte in.  

Wil je meer voorbeelden en inspiratie om een kleine werkplek te maken? Neem dan hier even een kijkje.

2. Hoe zorg ik voor een rustgevende werkkamer?

Denk allereerst na over welke kleur je de werkkamer wilt gaan schilderen. Er zijn namelijk kleuren die rust uitstralen. Blauw bijvoorbeeld geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Daarnaast heeft het een kalmerend effect, dus perfect voor de ruimte waarin je moet werken.

Ook groen en bruin zijn rustgevende kleuren, omdat groen je aan de natuur doet denken en bruin een tijdloze basis is waarmee je heel goed kunt werken zachte aardetinten. Verder is het belangrijk om altijd een opgeruimd bureau te hebben, zodat je daar niet gestrest van kan worden. Wil je tips hoe je een bureau altijd opgeruimd houdt? Die lees je hier.

3. Wat is de goede hoogte voor een bureau?

Wil je zelf een bureau aan de muur hangen? Er zijn bepaalde richtlijnen die bepalen hoe hoog je bureau moet zijn. Dit verschilt natuurlijk wel per lichaamslengte: hoe langer je bent, hoe hoger je bureau moet.

Heb je een gemiddelde lengte, dan raden we je aan het bureau op zo’n 74-76 cm hoog aan de muur te bevestigen. Als je het goed wilt doen, moet je bureau ook 80 cm diep zijn, zodat je niet te dicht op je computer of laptop zit. Verder is het belangrijk dat je onderarmen in een hoek van 90 graden op je bureau kunnen rusten. De hoogte van je stoel is dus net zo belangrijk. Als je met een rechte rug zit, moeten je voeten plat op de grond kunnen staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.

4. Hoe zorg ik voor genoeg opbergruimte?

Er is niets vervelender dan een slordig bureau, doordat je geen opbergruimte hebt voor al die kleine spulletjes. Om dit te voorkomen geven we je drie tips:

 • Betongaas – Dit is te koop bij een bouwmarkt en hang je met twee schroeven heel makkelijk aan de muur. Hieraan kan je kaartjes en memo’s hangen, maar je kunt ook met haakjes werken, zodat je bijvoorbeeld plakband en scharen kunt ophangen. 
 • Memobord – Met een groot stuk kurk maak je makkelijk een memobord waar je notities, kaartjes en to-dolijstjes zo op kunt prikken. Wil je niets aan de muur hangen? Dan kan je ook voor een dik stuk gaan en dat tegen de muur zetten.
 • Wandorganizer – Als je heel veel kleine spulletjes en prulletjes hebt, is een wandorganizer dé perfecte oplossing. Je kan hier namelijk veel in kwijt en het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit!

Wil je weten hoe je deze opbergers zelf maakt? Dat kun je hier lezen.

5. Hoe maak ik mijn werkplek functioneel en gezellig?

Het is best lastig om je werkkamer gezellig, maar ook functioneel in te richten. Om te beginnen kun je natuurlijk de muur een leuk kleurtje geven, maar dan? Denk eens hieraan:

 • Bloemen en planten – Dit is erg belangrijk op je werkplek, omdat ze voor minder stress zorgen, je creativiteit geven en je het gevoel geven dat je thuis bent. Daarnaast staat het ook gewoon heel leuk, niet onbelangrijk!
   
 • Licht - Om te voorkomen dat je snel moe wordt tijdens het werken, moet je zorgen voor voldoende licht. Dit kan bijvoorbeeld een leuke bureaulamp zijn, maar daglicht helpt ook! Zet je bureau zo mogelijk onder of naast het raam. 
   
 • Foto’s en kunst – Als je graag meer inspiratie wilt, is het slim om mooie beelden in je werkkamer te hangen: je favoriete schilderij, een inspirerende tekst, die foto waar je altijd bij wegdroomt. Goed voor de creativiteit!
   
 • Functionele accessoires – Door accessoires toe te voegen, maak je de werkplek persoonlijker en ook gezelliger. Pennenbakjes, een wandorganizer, mooie bakken om papier in op te bergen... de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je graag meer ideeën opdoen? Kijk dan hier

Bekijk ook:

Fotocredits

Foto 1: Crate and Barrel
Foto 2: muisarm.nl
Foto 3: Karwei

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore