Eigen Huis & Tuin

Drie tips voor een gezellig seventies interieur

01 oktober 2019 09:13 Aangepast: 01 oktober 2019 11:19

Niet alleen in de nieuwe herfstmode, ook in het interieur is de jaren zeventig weer terug van weggeweest. Met deze drie tips haal ook jij de seventies in huis. Plus: een kijkje in het waanzinnige seventies appartement van Laura.

Oranje droogkap 

Als je bij Laura binnenkomt, lijkt het net alsof je teruggaat in de tijd. Overal zie je plastic accessoires en de kleur oranje. Het was altijd al Laura's droom om haar eigen huis zelf in te richten. De jaren zeventig waren niet haar uitgangspunt, het is er langzaam in geslopen. "Het was geen bewuste keuze om voor een 70's interieur te gaan. Ik kreeg een appartement en wilde er graag iets bijzonders van maken", aldus Laura. Het begon met een oranje droogkap van de kringloop, die ze omtoverde tot lamp. Zo kwam er al snel meer bij. Binnen het tijdperk heeft ze wel duidelijk voor een bepaalde stijl gekozen. "Je hebt ook wel de 'opa en oma-jaren zeventig', met veel eikenhout en de kleur donkerbruin. Daar word ik niet zo warm van. Ik heb bewust gekozen voor de hippe stijl met veel kleur en plastic."

Op jacht in de kringloopwinkel 

Het merendeel van haar interieur komt uit de kringloopwinkel. Ze heeft ook wat spullen gekregen, maar voor de meeste items heeft ze heel wat speurwerk verricht. Laura is dan ook een paar keer per week in de kringloop te vinden. Ook leest ze veel boeken over die tijd om haar kennis te vergroten. Ze kan inmiddels goed zien of iets écht vintage is of niet. Er is één klein nadeel: Laura heeft geen auto en doet alles op de fiets. Dat is vaak een heel gedoe, maar ze heeft het er graag voor over.

Knettergek geheel 

Laura heeft een aantal favoriete items. Ze heel blij met haar koffiezetapparaat uit 1971, die ze dagelijks gebruikt. De Space Age salontafel is de eyecatcher in het interieur, ze is er heel trots op. "Het bijzondere van deze tafel is dat er maar twintig van gemaakt zijn, en ik heb er één van", vertelt ze enthousiast. Daarnaast is ze ook blij met haar bank. Hij komt uit 1968 en heeft nog de originele bruine bekleding. De nostalgische gedachte achter de bank vindt Laura het mooiste. "Wat heeft hij allemaal wel niet meegemaakt? Feestjes, ruzies, filmavonden…" Zou je zo'n bank of tafel in een moderne ruimte zetten, dan zouden ze niet tot hun recht komen, denkt Laura. "Juist alles bij elkaar maakt mijn interieur tot een knettergek, maar fantastisch geheel." Meer zien van Laura's interieur? Dat kan hier

Zelf aan de slag met een retro seventies interieur? Deze drie tips helpen je op weg. 

1, Kies voor meubels met ronde en organische vormen

Hoewel de laatste jaren vooral strakke en rechte lijnen in waren, was dit in de jaren zeventig juist niet het geval. Denk aan afgeronde stoelleuningen en ronde tafels. Wil je het helemaal goed doen, koop dan een zitzak of een fijne kuipstoel met schuine poten. Je kunt de organische vormen ook terug laten komen in kunst aan de muur of andere accessoires. 

2. Kies voor natuurlijke materialen zoals rotan en hout

Rotan en hout waren dé basismaterialen van meubels in de seventies, met name donker hout. Heb je een supermooi meubel gevonden, maar heeft deze een lichte kleur hout? Dan kun je 'm met lak altijd zelf nog donkerder maken. Hoe vaker je lakt, des te donkerder deze wordt. 

3. Een kleuruitspatting maakt het af 

Extreme prints zijn helemaal zeventiger jaren. Denk aan heftige kleuren en colour blocking. Tussen alle natuurlijke kleuren is het leuk om een incidentele kleuruitspatting toe te voegen. Oranje en okergeel waren toen de trendkleuren. Deze gaan ook mooi samen met alle houttinten. Deze kleuren zijn gelukkig ook fijne herfsttinten, dus vooral in het najaar komen deze extra mooi tot z'n recht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore