Wonen

Maak je tuin klaar voor de kou

27 september 2019 07:44 Aangepast: 27 september 2019 08:44
Beeld © iStock

De herfst is misschien nog maar net begonnen, maar het kan echt geen kwaad om je tuin nu alvast voor te bereiden op de winter die straks alweer voor de deur staat. Eigen Huis & Tuin tipt deze vier kleine, maar belangrijke klusjes.

1. Begin nu al met de composthoop

Vruchtbare grond is kostbaar en een must voor een groeiende en bloeiende tuin. Daarom is een eigen composthoop in je tuin extra fijn. Zo’n composthoop is eigenlijk niets anders dan een mix van plantenresten en gft-afval. Kortom: heel makkelijk zelf te maken en bij te houden dus! Je laat deze resten simpelweg 10 tot 12 weken op een hoopje ‘rotten’ en het liefst ook af en toe even mengen. Na die 10 tot 12 weken kun je de compost mengen met potgrond. Dit nieuwe mengsel kun je vervolgens gebruiken als bodemverbeteraar. Dit is namelijk supervruchtbare potgrond waar jouw planten heel blij van zullen worden. 

2. Plant bloem(boll)en nu

“Knip de bloemen in je tuin vooral niet af in het najaar, maar laat de natuur lekker haar gang gaan. Sterker nog: nu is het juist een hele goede periode om nieuwe bloemen te planten,” vertelt tuinexpert Laurence Machiels. Als je bloembollen nu plant, schrikken ze straks wel even van de kou, maar vervolgens bloeien ze volgend voorjaar des te beter!

3. Blijven snoeien

De herfst en de winter zijn de beste periodes om te snoeien, omdat de planten dan in winterslaap zijn en het minste last hebben van het snoeien. Maar let op: snoei niet als er vorst is, want dit is erg schadelijk voor je planten.

Snoeien gaat natuurlijk het makkelijkst met een goede en vooral scherpe snoeischaar. Is die van jou bot geworden? We vertellen je hier hoe je ‘m heel makkelijk weer vlijmscherp maakt!

4. Tuingereedschap schoonmaken en opbergen

Het zal je niet verbazen dat scherp, maar ook schoon tuingereedschap het beste werkt. Het schoonhouden en eventueel slijpen van je gereedschap is dan ook altijd een must, maar vooral wanneer je het in de winter voor langere tijd opbergt. Zorg er daarom voor dat al het gereedschap zand- en moddervrij is. Om dit er volledig af te krijgen kun je eventueel (voorzichtig) een harde borstel of staaldraadboener gebruiken.

Ook is het erg belangrijk om roesten tegen te gaan. Hoe je dit voorkomt lees je hier.

Bekijk ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore