Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Van Bruggen Adviesgroep

Wel of geen aankoopmakelaar?

23 september 2019 15:55 Aangepast: 28 oktober 2019 11:44

‘Een aankoopmakelaar? Een huis kopen kun je toch gewoon zelf?’, is een zin die je vast vaak hoort op verjaardagen. En ja, je kunt het natuurlijk ook zonder aankoopmakelaar, maar zeker in deze tijd kan een aankoopmakelaar echt het verschil maken tussen het wel of niet kopen van jouw droomhuis.

De huizenmarkt is compleet van slag. Huizen worden voor ver boven de verkoopprijs verkocht en als je een bezichtiging wilt doen, is de kans groot dat je de twintigste in de rij bent op de tweede dag dat het huis te koop staat. Een aankoopmakelaar kan ervoor zorgen dat je hoger in die wachtrij komt en bovendien laat het de verkopers zien dat jij serieus bent over het kopen van een woning. Dennis Rikken, zelf aan- en verkoopmakelaar bij Van Bruggen Adviesgroep, vertelt ons de voor- én de nadelen. 

Kosten

Aankoopmakelaars werken op verschillende manieren. Sommigen vragen een vast percentage van de aankoopprijs, anderen vragen een vast bedrag en er zijn ook makelaars die werken op ‘prestatiebeloning’. In dit laatste geval betaal je hen een opstartbedrag en verder betaal je naarmate zij meer van de prijs afkrijgen. In dat geval is de makelaar er dus altijd bij gebaat jou de laagst mogelijke aankoopprijs te leveren. In deze overspannen huizenmarkt wordt deze laatste werkwijze nauwelijks toegepast, omdat er bijna niet onder de vraagprijs wordt aangekocht.

"Een koper handelt vaak vanuit emotie"

Toekomstwensen 

Een aankoopmakelaar helpt je met het aankopen van de woning, zoveel is duidelijk. Maar wat houdt dat dan precies in? “Meer dan je denkt”, zegt Rikken. “Het begint met een oriëntatiegesprek: wat voor woning zoek je? Daarin worden ook toekomstwensen, zoals bijvoorbeeld kinderen, meegenomen. Vervolgens doet de makelaar onderzoek naar huizen die bij je kunnen passen. Hij of zij maakt afspraken voor bezichtigingen en na breed oriënteren, kom je hopelijk terecht bij het huis dat je zou willen.”

Droomhuis

Droomhuis gevonden? Dan is het tijd voor de grote makelaarsvraagstukken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de staat van de woning, bestemmingsplannen voor de omgeving, verontreiniging van de grond of funderingsproblematiek. Bij een appartement worden ook de stukken van Vereniging van Eigenaren door de aankoopmakelaar gecheckt. “Een koper handelt vaak vanuit emotie, ik ben er om te kijken naar de praktische kant. De afronding van de koop wordt geregeld door een notaris die de kopende partij kiest en ook dan controleert de makelaar de concept koopakte op de kleine lettertjes. Je wil niet voor verrassingen komen te staan bij het kopen van een huis.”

Nieuwsgierig of een makelaar (aankoopmakelaar en/of verkoopmakelaar) ook voor jou van toegevoegde waarde kan zijn? Neem contact op met Van Bruggen Adviesgroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore