Wonen

Een nieuw jasje voor je kastje

19 september 2019 11:11 Aangepast: 19 september 2019 12:22
Beeld © Eigen Huis & Tuin

Heb je ergens nog een lelijk oud kastje staan? Of kan je charmante kringloopvondst wel een lik verf gebruiken? Thomas van Eigen Huis & Tuin laat zien hoe je dat het beste aanpakt - en het kastje waar hij mee aan de slag ging, kan je winnen!

Dat oude nachtkastje dat allang niet meer bij jouw stijl past, of dat ene dressoir van oma dat al jaren op zolder staat: iedereen heeft wel een kastje in huis dat een make-over kan gebruiken. En dat is nog een ontzettend leuk klusje ook! In de video hierboven zie je hoe Thomas dat aanpakt en waar je zelf op moeten letten. Hieronder volgt het stappenplan.

Wat heb je nodig?

  • 4x standaard duraline poten van 40 cm 
  • Lak zijdeglans, bijvoorbeeld Flexa Fresh Foliage 
  • Lak Flexa kleurnummer IG KH K – 321
  • Mahonie beits/lak zijdeglans
  • Meubelknoppen messing of zwart
  • Schuurmachine of schuurpapier
  • Kwasten en rollers
  • Verfbakken
  • Schroeven om poten te bevestigen

Zo maak je het

Stap 1

Aan de slag! Om te beginnen moeten de huidige wieltjes of pootjes eraf worden geschroefd. Het kastje komt straks namelijk op hogere poten te staan. Ook de grepen op de lades kunnen eraf gehaald worden, hier komen nieuwe knopjes voor in de plaats. Deze details maken vaak al een groot verschil en zorgen voor een frisse look!

Stap 2

Nu is het tijd voor de grote schoonmaak! Zorg dat je het gehele kastje goed schoonmaakt én ontvet. Het ontvetten is superbelangrijk want op vettigheid hecht niets goed. Je wilt natuurlijk niet dat je alle verf er zo weer afveegt. 

Stap 3

Tijd om te schuren! Nu het kastje weer spic en span is, is het erg belangrijk dat je het gehele kastje goed opschuurt met een schuurmachine of gewoon los schuurpapier. Neem ook vooral alle hoekjes goed mee en zorg dat het hout volledig glad geschuurd is. 

Stap 4

Tijd voor de primer! Thomas gebruikt voor dit kastje een primer op waterbasis. Het is belangrijk dat je vlot schildert, omdat de primer erg snel droogt. Begin met de binnenkant en schilder dan pas de buitenkant, dit werkt het makkelijkst en je knoeit ook een stuk minder!

Stap 5

Is de primer volledig opgedroogd? Dan kan het verven pas echt beginnen! Thomas verft de buitenkant van het kastje en de lades blauwgroen en de binnenkant een tintje lichter. Dit is natuurlijk helemaal aan jou! Kies een kleur (of twee kleuren) die jij mooi vindt of goed passen in jouw interieur. Laat je creativiteit spreken!

Stap 6

Wil je de duraline poten een teakhoutenlook geven voor de echte retro look? Schuur de poten dan op en lak deze met de Mahonie beits/lak. Deze kleur zag je vroeger op bijna elk meubelstuk, helemaal vintage dus! Zorg dat je alles goed uitkwast zodat je geen strepen ziet zitten. Je kunt zelf bepalen hoe donker je de kleur wilt, elk laagje maakt de kleur weer een stukje donkerder!

Stap 7

Het meeste werk zit erop! Nu moet alles even goed drogen. Daarna kunnen de poten er op worden geschroefd en is jouw kastje zo goed als klaar. 

Stap 8

Als laatste kunnen de knoppen er opgezet worden. Thomas heeft hier gekozen voor zwarte knoppen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander kleurtje of zelfs ander materiaal, zoals bijvoorbeeld leren greepjes. Op deze manier krijg jij een kastje helemaal in jouw stijl. Dit retro kastje is in ieder geval klaar voor zijn tweede leven!

Winnen!

Ben je nou helemaal verliefd geworden op dit prachtige kastje en heb je geen zin om er zelf een te maken? Dan heb je geluk! Laat Eigen Huis & Tuin helemaal onderaan het artikel weten waar je het kastje zou willen neerzetten en waarom het perfect past in jouw interieur. Degene met het meest originele idee, mag het kastje komen ophalen! 

Let op: het kastje moet in Amsterdam worden opgehaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore