Bijna tachtig procent van je spullen gebruik je niet of nauwelijks. En toch nemen ze ontzettend veel ruimte in beslag. Wil je een opgeruimd huis, dan zul je toch echt spullen weg moeten doen. Dat is alleen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Opruimcoach Zamarra Kok geeft tips.
Je bent zeker niet de enige die moeite heeft met weggooien. Zo zie je wekelijks in het tv-programma Ons Huis Vol Spullen hoe verschillende gezinnen met hun handen in het haar zitten omdat hun verzamelwoede uit de hand is gelopen en hun woning soms bijna niet meer leefbaar is. Zamarra Kok schiet te hulp en helpt orde in de chaos te scheppen. Wat zij de gezinnen uit het tv-programma in een week tijd leert, vat ze voor jou wekelijks samen in een aantal opruimtips.
Deze week vertelt ze hoe het weggooien van spullen makkelijker wordt. Je zult keuzes moeten maken en je moet leren omgaan met spullen die emotionele waarde hebben. Ook zul je een systeem moeten bedenken om in de toekomst je items direct kwijt te kunnen.
Driedubbele spullen
Zonder dat je het door hebt, heb je waarschijnlijk een hoop spullen in huis dubbel of zelfs driedubbel. Wanneer je bijvoorbeeld met iemand gaat samenwonen, is de kans groot dat jullie allebei een kurkentrekker, een blikopener en een vergiet meebrengen. Maar één van elk is echt wel genoeg. Groepeer je spullen, bewaar de mooiste, nieuwste of meest praktische items en doe de overige spullen weg. Deze hoeven echt niet de prullenbak in, maar kunnen ook gewoon naar de kringloopwinkel, of misschien wel verkocht worden via internet, zodat iemand anders er nog plezier van kan hebben.
Bewaren voor de toekomst
Heb je spullen in huis die je momenteel niet gebruikt, maar die later nog wel eens van pas kunnen komen? Zoek ze dan uit en behoud alleen datgene waarvan je zeker weet dat je het nog gaat gebruiken. Berg dit op in een doos en label dit met bijvoorbeeld ‘speelgoed 4 jaar en ouder’, ‘kerstspullen’ of ‘schaatsen’ zodat je op een later moment makkelijk kunt zien of deze spullen al te gebruiken zijn. Belangrijk is hierbij wel dat de dozen niet in de leefomgeving worden bewaard maar in een berging waar je makkelijk bij kan komen, maar waar je niet dagelijks tegenaan loopt.
Team weg vs. team blijf
De keuze om iets te bewaren of weg te gooien ligt helemaal aan jou, maar om het overzicht te bewaren is het het makkelijkst om tijdens het sorteren één kant van de kamer te reserveren voor spullen die weggegooid (of verkocht of weggegeven) mogen worden, en één kant voor spullen die je wel bewaart.

Twijfel je of iets weg mag of bewaard kan blijven? Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Is dit voorwerp de moeite waard om te verhuizen?
- Heb ik (of iemand anders in huis) dit in het afgelopen jaar nog gebruikt?
- Heeft dit voorwerp een grote of emotionele waarde voor me?
- Heeft dit voorwerp een functie in de nabije toekomst?
- Gebeurt er iets verschrikkelijks als ik dit voorwerp weggeef?
- Is het moeilijk of heel duur om aan een nieuw exemplaar te komen?
Zijn de volgende zaken van toepassing op het voorwerp waarover je twijfelt, dan kun je het weggooien:
- Het is kapot en je bent niet van plan het te (laten) repareren.
- Het is over datum; denk hierbij aan voedsel, maar ook make-up of medicijnen. De medicijnen mogen overigens niet in de vuilnisbak maar moeten terug worden gebracht naar de apotheek.
- Kranten of tijdschriften van ouder dan een week. Deze ga je waarschijnlijk nooit meer lezen, tenzij je er zelf in staat natuurlijk.
- Voorwerpen waar onderdelen missen. Tenzij je weet waar het onderdeel is of als je meteen een nieuw onderdeel kunt kopen moet je het weggooien.
- Kledingstukken zoals ondergoed en sokken die vaal en uitgelubberd zijn geworden.
- Voorwerpen die nutteloos zijn. Denk aan lege dozen, plastic zakken en afgekloven pennen.
Ben jij een échte verzamelaar?
En loopt dit stiekem een beetje uit de hand? Houd dan de site van Eigen Huis & Tuin in de gaten, want volgende week geeft Zamarra je tips over hoe je je verzamelwoede in toom houdt!