Ga naar de inhoud
Wonen

Checklist voor een diervriendelijke tuin

Beeld © iStock

Ook als het straks niet meer warm genoeg is om buiten te zitten, valt er genoeg te genieten in de tuin. Bijvoorbeeld door er allerlei beestjes in welkom te heten. Zo zorg je dat ze maar wat graag bij je op bezoek komen!

Dit weekend begint de meteorologische herfst en over drie weken breekt ook astronomisch het najaar aan. Het kan dus geen kwaad om alvast even te checken of jouw tuin klaar is voor overwinterende beestjes. Houd je van de natuur en vind je het leuk om er meer over te weten? Met deze apps weet je precies wat er allemaal in jouw tuin leeft.

Doornstruiken voor vogels

Zorg voor de nodige beschutting. Plant bijvoorbeeld struiken met doorns in je tuin. Deze zijn perfect voor vogels om in weg te kruipen.

Herfstbladeren voor egels en kikkers

De herfstbladeren die al aan het vallen zijn, moet je niet wegblazen uit je tuin. Maak er juist een grote hoop van. De hoopjes zijn ideale plekken voor egels en kikkers om te overwinteren. Ben je gek op egeltjes? Zorg dan voor kattenvoer in de tuin.

Haardhout voor de kleine dieren

Ook stapels haardhout zijn goede schuilplekken voor kleine dieren in de koude winter. Egels, kikkers, padden en zelfs salamanders vinden het heerlijk om achter in de tuin in een rustig hoekje weg te kruipen in stapels haardhout.

Voedsel

Loop alle voedersilo’s in de tuin na en kijk of ze nog bruikbaar zijn. Maak voederplekken schoon en vul ze eventueel aan met vers voedsel voor kleine diertjes, die maar al te graag willen overwinteren in jouw tuin. Kies welke dieren jij graag terug ziet in de tuin en stem daar het voedsel op af. Eekhoorns zijn bijvoorbeeld gek op paddenstoelen en noten

Nestkastjes voor vogels

Juist in het najaar zoeken vogels beschutting in vogelhuisjes. Heb je nog geen nestkast in je tuin? Ga dan nu aan de slag, want juist als het kouder wordt, worden nestkasten vaak gebruikt als slaapplaats. Ook kunnen de vogels er vast aan wennen. De kans dat er in het voorjaar een nestje komt, neemt hierdoor toe. Heb je al een kastje hangen? Maak het nestkastje op de juiste manier schoon.